Osnovna škola Vinica na Erasmusu u Turskoj

OBJAVLJENO 29.6.2023.  |  AUTOR: Općina Vinica

Osnovna škola Vinica ovih dana privodi kraju svoj Erasmus+ projekt Mythomania In Open Air Museums u kojem je zajedno sa školama iz Estonije, Poljske, Slovenije, Španjolske i Turske. Od 12. lipnja do 16. lipnja 2023. g. odvijala se posljednja mobilnost za koordinatore projekta u školi Çukurova Sanayi Ortaokulu u gradu Tarsusu u Turskoj, a u njoj su sudjelovale ravnateljica škole i koordinator projekta Mirjana Jambriško te učiteljica engleskog jezika i sukoordinator projekta Suzana Mihelčić. Sudionici projekta su razmijenili iskustvo, iznašali primjere dobre prakse, razradili nacrt pisanja završnog izvješća i dogovorili načine kako stečeno znanje i vještine prenijeti kolegama i implementirati u svojoj školi.

Kroz pet dana radna je skupina provela različite aktivnosti. Jedan dio proveli su u školi domaćinu. Nakon programa dobrodošlice, održali su sastanak sa osvrtom na projekt i mobilnosti te aktivnosti u projektu i analizirali su detaljno sve etape projekta. Posjetili su ured ravnateljice i upoznali jedan dio njezinog radnog dana. Posjetili su grad Adana, razgledali džamiju i središnji dio grada - muzej otvorenog tipa te trgovački centar i lokalne trgovine. Da bi bolje upoznali kulturu življenja, isprobali su tradicionalnu hranu tog kraja.

Na radnim sastancima iznijeli su sve glavne zaključke vezane uz provedbu projekta. Uspoređivali su sustave školstva u svim državama koje su sudjelovale u projektu. Razgledali su  znamenitosti grada Tarsusa, posjetili bunar sv. Pavla i jednu od najmanjih džamija tog područja. Putem u grad Mersin zaustavili su se i razgledali tamošnju špilju. U Mersinu su posjetili Pomorski muzej i Stari grad Mersin u kojem se nalazi trgovački centar. Obišli su i lokalne trgovine te tržnicu prepunu različitih proizvoda. Sudionici mobilnosti svoje aktivnosti nastavili su u gradu Anamur na obali Sredozemnog mora. Nakon jutarnje vožnje autobusom i ručka održali su radni sastanak na kojem su analizirali izlazne rezultate projekta. Poslijepodne su proveli šetnjom po plaži i gradu uz upoznavanje kulturno-povijesnih znamenitosti te planiranje mogućih novih projekata. Svi su sudionici projekta iznašali svoje nove ideje. Posjetili su i mjesto Anemurium. Taj drevni grad nalazi se na jednoj od najjužnijih obala Turske i smatran je poveznicom s Ciprom zbog svog položaja. Sudionici projekta razgledali su netaknute i dobro očuvane zidine tog antičkog grada te uz stručno vodstvo upoznali njegovu važnu povijesnu ulogu. Nakon povratka u hotel održane su radionice o korištenim digitalnim alatima u sklopu projekta te su detaljno analizirane njihove mogućnosti.

Zadnjeg dana mobilnosti sudionici su se iz Anamura vratili u Tarsus. Putem su posjetili jednu od najvećih špilja u Turskoj, tj. Park prirode "Špilja Gilindire". Poslijepodne su u školi pogledali prezentacije o mobilnostima koje su realizirane u sklopu projekta te video uratke nastale tijekom mobilnosti u svim državama. Uslijedila je podjela certifikata sudionicima ove završne mobilnosti te je zaključeno da su svi ciljevi projekta ostvareni i da je projekt bio vrlo uspješan zahvaljujući angažmanu svih sudionika, kako učenika, tako i pratitelja, a sve su škole, kao domaćini, uspješno organizirale mobilnosti.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.