Erasmus + mobilnost u sklopu projekta Mythomania In Open Air Museums, Španjolska

OBJAVLJENO 26.5.2023.  |  AUTOR: Općina Vinica

Posljednja Erasmus+ mobilnost za učenike OŠ Vinica u sklopu Erasmus+ projekta Mythomania In Open Air Museums održala se u Španjolskoj. Sudjelovali su učenici Kevin Levanić, Viktorija Martinjak, Jakov Hrgar, Melani Stanko i Martina Kušinec zajedno sa učiteljicama Adrianom Telebar i Larom Furjan Kralj.  Do zračne luke u Zagrebu vozio ih je član DVD-a Donje Vratno na čemu posebno zahvaljujemo. Škola domaćin ove mobilnosti nalazi se u mjestu Sant Andreu de la Barca nedaleko Barcelone.

Prvi dan mobilnosti započeo je u radnoj atmosferi u školi Institut de Palau. Učenici su podijeljeni u skupine proučavali španjolsku legendu o sireni Falconeri, a nakon toga izrađivali figurice likova iz legende potrebne za snimanje kratkog animiranog filma kojeg će izraditi koristeći StopMotion tehniku. Nakon kraćeg razgleda škole, učenici iz Španjolske pripremili su prigodni program dobrodošlice za sve sudionike projekta. Glavni dio točke bila je izvedba pjesme pod nazivom „Amigos para Siempre/ Friends for Life” koja će snažnom porukom prijateljstva obilježiti ovotjednu mobilnost, ali i osnažiti nastavak prijateljstava nakon završetka projekta. Posjetili su gradonačelnicu grada Sant Andreu de la Barca koja im je prezentirala i opisala povijesni nastanak i razvoj grada. U školi ih je dočekala paella, tradicionalno španjolsko jelo s rižom i morskim plodovima u kojem su uživali.

Drugog dana mobilnosti posjetili su katalonski grad Sitges, smješten na obali Balearskog mora. Šetnjom kroz Sitges, detaljno su upoznali likove španjolske legende, a neke su imali prilike vidjeti uživo. Iskoristili su priliku i fotografirali se sa skulpturom sirene Falconere. Podijeljeni u skupine rješavali su zadatke i pokušali pronaći sirenino blago. Posjetili su i grad Tarragonu, povijesno zapamćen kao drugo osnovani grad Rimskog Carstva i sudsko sjedište provincije Hispanije. Tarragona posjeduje predivne pješčane plaže, a jednu od njih su posjetili i sudionici mobilnosti. Proveli su neko vrijeme na plaži, umočili noge u more i upijali sunčeve zrake. Nakon uživanja na plaži posjetili su rimske ostatke nekadašnje provincije Tarragona, razgledali centar grada i katedralu. Slobodno vrijeme iskoristili su za degustaciju raznih okusa sladoleda, a zatim se puni dojmova i razgaženih cipela, vratili u domove u kojima su smješteni.

Sredina tjedna bila je osigurana za dobar provod u najvećem gradu Katalonije. Učenici i učiteljice čitav su dan proveli u Barceloni. Prvo su posjetili Olimpijski stadion koji će uskoro postati stadion nogometnog kluba Barcelone zbog nadolazeće renovacije stadiona Camp Nou. Nakon toga posjetili su Poble Espanyol (Španjolsko selo), muzej na otvorenome. Završetkom upoznavanja Poble Espanyola, učenici su krenuli prema Camp Nou Stadionu, poznatom kao stadionu nogometnog kluba FC Barcelone. Učenicima je predočen povijesni pregled i najznačajniji trenutci od osnutka kluba. U muzeju su se popeli na tribine i uživali u pogledu, a isto tako, iskušali su kako je sjediti na klupi za vrijeme utakmice. Posjet klubu ostaje iskustvo za pamćenje, a nadamo se kako će se jednoga dana u budućnosti vratiti na stadion kako bi odgledali utakmicu i zaokružili cjelokupni dojam. Dan je završio u centru bučne i užurbane Barcelone gdje su učenici zaključili da je ipak najljepše kod kuće, u udobnosti njihovog rodnog kraja.

Četvrti dan mobilnosti u Španjolskoj započeo je ranim ustajanjem i odlaskom učenika u Figueres kako bi posjetili Muzej Salvadora Dalija. Grad se nalazi u pokrajini Geroni, poznatoj po izrazito visokoj kvaliteti zraka jer se na tom mjestu susreću vjetrovi s Pirineja i obala Balearskog mora. Grad Figueres je rodno mjesto umjetnika Salvadora Dalija koji je u tom gradu odlučio dizajnirati vlastiti muzej. Učenici su obilazili muzej uz stručno vodstvo, a kroz slikarstvo umjetnika Salvadora upoznali su njegov stil života. Nakon obilaska muzeja, učenici su se zaputili prema obalnom gradu Calella de Palafrugell. Iako su ponijeli kupaće kostime, nažalost, more je bilo prehladno za kupanje. Na plaži su uživali u sladoledu i osluškivali valove Balearskog mora.

Posljednji dan mobilnosti učenici su završavali svoje animirane filmove koristeći StopMotion tehniku. Nakon toga, predstavljali su svoje radove te se birao najbolji rad među njima. Uslijedila je ceremonija dodjele certifikata svim učenicima i učiteljima, predstavnicima država koje sudjeluju u projektu. Ubrzo je došlo vrijeme za odlazak, a učenici su se teško oprostili jedni od drugih. Rastanci su uvijek tužni, ali stekli su prijatelje s kojima će ostati u kontaktu, a možda se jednom i ponovno sresti. Nakon dolaska u zračnu luku, uslijedili su letovi prema Zagrebu. Učenici su se umorni vratili svojim kućama u kasnim satima, ali puni dojmova i lijepih uspomena koje su stvorili u Španjolskoj. Zahvaljujemo se domaćinima i čitavoj ekipi Erasmus+ projekta za divno iskustvo. Iako smo udaljeni stotinama kilometara, saznanje da su na ovome svijetu, grije nam dušu!

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.