Osnovna škola Vinica posjetila Estoniju u sklopu projekta Erasmus+ projekta Mythomania In Open Air Museums

OBJAVLJENO 29.9.2022.  |  AUTOR: Općina Vinica

U sklopu Erasmus+ projekta Mythomania In Open Air Museums koji je u tijeku u Osnovnoj školi Vinica,  u nedjelju, 18. rujna, učenice Magdalena Pajtak, Anesa Stanko, Karla Hohnjec i učenik Franjo Rački, u pratnji učiteljica Adriane Telebar i Petre Majhen, krenuli su prema Estoniji gdje su sudjelovali u mobilnosti.

Prvi radni dan započeo je programom dobrodošlice i pozdravom domaćina iz škole Tallinna Mahtra Põhikool. Nakon programa sudionici projekta krenuli su u razgledavanje škole i prisustvovali su nastavi engleskog i estonskog jezika, zatim su imali icebraking aktivnosti tijekom kojih su se bolje upoznali, kroz izradu stripa i figurica. Po završetku radionica posjetili su i razgledali centar Tallinna, staru povijesnu jezgru, luku, bivši zatvor, tv postaju, botanički vrt, plažu, razne povijesne spomenike, kazališta i crkve.

Sudionici projekta posjetili su Vikinško selo gdje su upoznali njihov način života, običaje, nastambe, oružje, odjeću, brodove, sveto mjesto Vikinga Saula blue te su izrađivali talismane a nagrada je bila  pravi vikinški ručak. Po povratku u Tallinn posjetili su Proto Invention Factory koja se nalazi u 110 godina staroj zgradi tj. u prostoru bivše tvornice za proizvodnju podmornica. Nakon dobivenih uputa i povijesnih činjenica samostalno su istražili i isprobali sve dostupne izume uz pomoć tehnologija.

Tijekom trećeg dana posjetili su Stari grad gdje su upoznali staru povijesnu jezgru i saznali mnoge zanimljivosti i legende vezane uz grad, najstariju ljekarnu na svijetu, staru preko 300 godina te su saznali da je marcipan prvi put napravljen u Tallinnu.

Posjetom dvorcu Rakvere koji se nalazi 98 kilometara od Tallinna, prisustvovali su izradi baruta kojeg su isprobali, vidjeli su nekadašnju prostoriju za mučenje i prošli kroz sobu strave, isprobali su pucanje lukom i strijelom te ostale srednjovjekovne igre i rekvizite.

Posljednji dan učenici su imali vrijeme za izradu uspomena u obliku fotografija uz pomoć photo bootha te su pogledali rezultate rada učenika, tj. nastale videozapise. Slijedio je ples i oproštaj od domaćina i cijele Erasmus+ ekipe. Sudionici iz Hrvatske krenuli su prema zračnoj luci puni dojmova. Oko ponoći sigurno su stigli na svoje krajnje odredište, dragu Vinicu.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.