Vinički vinogradari proslavili „Vincekovo“

OBJAVLJENO 26.1.2024.  |  AUTOR: Općina Vinica

U subotu, 20. siječnja 2024. godine u vinogradu i podrumu kod obitelji Kovačić Roka u Slatnjaku proslavljeno je Vincekovo. Manifestaciju je organizirala Udruga vinogradara „Vinea“ Vinica uz podršku Općine Vinica.

Predsjednik udruge Stjepan Kovačić ističe kako tradicija proslave Vincekova u Vinici traje oduvijek te se na taj dan okupljaju vinogradarke i vinogradari kako bi proslavili zaštitnika vinograda, Sv. Vinka. Na blagdan Sv. Vinka rezanjem trseva službeno započinju radovi u vinogradu.

Ceremoniju je predvodio prečasni Valent Posavec, vinički župnik. Rezidbu prvih nekoliko trseva obavio je predsjednik udruge Stjepan Kovačić, a domaćin Roko Kovačić poškropio je i zalio trs mladim vinom i stavio na orezane grane suhomesnate proizvode. Dugogodišnja je to tradicija koja se obavlja da bi vinograd dobro rodio i bio zaštićen od raznoraznih bolesti i nepogoda kao što su mraz i suša.

Domaćin Kovačić Roko istaknuo je da kada snijeg malo leprša na Vincekovo, to je dobar znak da će biti puno grožđa. Obilježavanje Vincekovog nastavljeno je uz gulaš, mlado vino, sokove za najmlađe te uz izmjenjivanje iskustava o radu u vinogradu.

Načelnik dr.sc. Branimir Štimec, prof. ističe kako je proslava Vincekovog već tradicionalna vinička manifestacija koja ima budućnost i punu podršku Općine Vinica te kako je zadovoljan što Udruga vinogradara „Vinea“ Vinica s toliko truda i entuzijazma aktivno organizira i provodi svoje aktivnosti te su zasigurno primjer drugim udrugama.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.