Općina Vinica ušla u viši rang iznadprosječno razvijenih Općina u Hrvatskoj!

OBJAVLJENO 26.1.2024.  |  AUTOR: Općina Vinica

Općina Vinica spada u šest najrazvijenijih Općina koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u zadnjoj četvrtini iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave prema pokazateljima gospodarskog rasta.

„Ulazak u petu, višu skupinu iznadprosječno razvijenih Općina u Hrvatskoj rezultat je truda, zalaganja i povlačenja sredstava iz fondova koje je Općina Vinica proteklih godina realizirala i koje provodi.“, kazao je načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Vlada je novu Odluku o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti donijela 4. siječnja 2024. godine, a Općina Vinica je u posljednje tri godine dosegla značajan gospodarski rast i razvoj. Zbog toga je novom odlukom Vlade Općina Vinica u skupini od 17 hrvatskih općina koje su novim razvrstavanjem prešle iz četvrte u petu skupinu iznadprosječno razvijenih gradova i općina.


Pokazatelj gospodarskog rasta Općine Vinica mjeri se indeksom razvijenosti koji ovisi o sljedećim čimbenicima: stopi nezaposlenosti, dohotku po stanovniku, proračunskim prihodima općine po stanovniku, općem kretanju stanovništva, stopi obrazovanosti, te indeksu starenja stanovništva.  Prema spomenutim parametrima Vinica je napredovala u odnosu na prethodni izračun indeksa iz 2018. godine.

Ulaskom u višu skupinu razvijenosti za Općinu Vinica otvaraju se nove prilike i mogućnosti. Ovo je još jedan pokazatelj i dokaz dobrog i sustavnog vođenja općine, ali i poticaj da se isto nastavi još bolje i više.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.