Subota u Vinici protekla u znaku kulture

OBJAVLJENO 3.10.2023.  |  AUTOR: Općina Vinica

Dr. sc. Branimir Štimec, prof. na predstavljanju monografije Općine Vinica i koncerta u sklopu 53. Varaždinskih baroknih večeri, istaknuo je važnost kulture kao neizostavnog  dijela  razvoja općine. Prilog tome su i dva vrijedna kulturna događaja koji su se ove subote održali u župnoj crkvi sv. Marka ev., a čiji je pokrovitelj i organizator Općina Vinica.

Predstavljena knjiga, Općina Vinica – kaleidoskop povijesti i suvremenosti, osim što je kao književno djelo vrijedna sama po sebi, za Općinu Vinica predstavlja trajni  zapis činjenica i podataka  iz bogate povijesti Vinice, na kojem su sudjelovali vrsni stručnjaci: Damir Hrelja, prof., Sanja Kopjar, dipl.ing.agr., dr.sc. Petar Puhmajer, Spomenka Težak, muzejska savjetnica GMV-a, Ivan Bošnjak, prof. i drugi. Osim povijesnih činjenica, knjiga opisuje i gdje je Vinica danas, s kakvim se izazovima nosi i kolika je važnost  viničkih udruga,  koje kroz svoje djelovanje oživljuju Vinicu. Dodatno su vrijednosti monografije pridonijeli  vrijedni prilozi koji daju naglasak na njegovanje  viničkog  govora.

Sve je to objedinila urednica, gospođa Marija Barić, koja  ističe da je kroz  pisanje ove knjige i sama otkrila bogatstvo, ljepotu i vrijednost općine Vinice  te se nada da će ova knjiga biti jedan od načina da se ta vrijednost pokaže i prezentira, ne samo mještanima, nego i cijeloj okolici, a i šire.

Osim urednice Marije Barić i viničkog načelnika, u predstavljanju knjige su sudjelovale  Sanja Kopjar,  direktorica JUVŽ „ Priroda“ i Marija Martinez, dipl. iur.,predstavnica Nakladničke kuće Tonimir. Svi su se složili da je Vinica prekrasno mjesto s bogatom kulturnom baštinom i Viničanci se imaju čime ponositi! Predstavljanje knjige završilo je  pjesmom Vinički kamen,  koju je na izvornom,  viničkom dijalektu pročitao sam autor,  vinički pjesnik Ivan Bek,  iz njegove zbirke pjesama Duša kamena. 

Nakon promocije knjige, crkvu sv. Marka ev. ispunili su zvuci barokne glazbe u sklopu koncerta  53. Varaždinski baroknih večeri, čiji je Općina Vinica višegodišnji  partner. Poznata djela iz doba baroka izveli su Krešimir Lazar na violončelu, Krešimir Has na čembalu i sopranistica Gabriela Hrženjak, naša Viničanka.

                Dr. sc. Branimir Štimec, prof. zahvalio je svim sudionicima ovih kulturnih događaja, svim posjetiteljima, a također i prečasnom Valentu Posavcu, viničkom župniku, koji je za ove događaje otvorio vrata prekrasne viničke crkve te su posjetitelji zaista mogli uživati.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.