Viničanci uz crkvenu i općinsku vlast po 200. put hodočastili na Trški vrh u Krapini

OBJAVLJENO 21.7.2023.  |  AUTOR: Općina Vinica

    Prvo hodočašće Majci Božjoj Jeruzalemskoj bilo je davne 1823. godine kada je tuča  uništila usjeve u Vinici, a ono što je ostalo od tuče uništila je najezda skakavaca. Prijetila je glad mještanima viničkoga kraja te je tadašnji župnik Mirko Vojček organizirao prvo hodočašće da bi župljani izmolili zaštitu i blagoslov za sebe i ljetinu kako bi preživjeli. Nakon povratka s hodočašća skakavaca više nije bilo. U nedjelju 16.07.2023. godine župljani župe sv. Marka ev. iz Vinice, uz prisustvo općinskog načelnika dr.sc. Branimira Štimca, prof. i predsjednika Općinskog vijeća Predraga Štromara, po 200. put ispunili su svoj zavjet Majci Božjoj Jeruzalemskoj hodočasteći u njeno svetište na Trškom vrhu kod Krapine. Tridesetak hodočasnika hodočastilo je pješice obnavljajući stoljetnu tradiciju pješačenja Majci Božjoj Jeruzalemskoj, a samom hodočašću sudjelovalo više stotina župljana.

Biskup mons. Bože Radoš predvodio misno slavlje

    Po prvi puta u svetištu Majke Božje Jeruzalemske svečano misno slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš, te tako uveličao ovaj jubilej. Uz biskupa na misnom slavlju sudjelovali su i  župnici preč. Valent Posavec, vlč. Tomislav Leskovar, preč. Davor Štuljan te vlč. Marko Domiter biskupov tajnik. Načelnik dr.sc. Branimir Štimec, prof. pohodio je križni put koji je bio prije mise, a  popraćen glazbom Puhačkog orkestra župe Vinica. Misno slavlje započelo je velikom svečanom procesijom u kojoj su sudjelovali ministranti, Puhački orkestar župe sv. Marka Vinica, predstavnici Kulturnog umjetničkog društva Vinica u narodnim nošnjama, predstavnici vatrogasaca u svečanim odorama, predstavnici Lovačke udruge Opeka Vinica, predstavnici Športskog ribolovnog kluba Vinica te predstavnici Udruge vinogradara i vinara Vinea Vinica uz ostale predstavnike društvenog, kulturnog, športskog i političkog života općine Vinica. Na početku misnog slavlja preč. Davor Štuljan, voditelj svetišta, domaći župnik pozdravio sve hodočasnike, predstavio je svetište i njegovo značenje. Biskup Radoš hodočašće župe Vinica na Trški vrh poistovjetio je s uspinjanjem na Kalvariju u Jeruzalemu gdje se nalazi Isusova majka, pod njegovim križem. U propovijedi je naglasio da uspinjanjem na Trški vrh nosimo svoj križ i svoje teškoće te ih želimo staviti na Isusov križ te prepoznajemo radost boravka s Bogom. Kao uspomenu na ovu 200. obljetnicu župa Vinica darovala je svetištu kalež i misnicu koji su se koristili na svetoj misi. Djeca iz dječjeg vrtića Vinica pod vodstvom ravnateljice Kesnije Humek  uručili su prigodne poklone biskupu i prisutnim svećenicima. Na kraju svete mise preč. Valent Posavec zahvalio je Općini Vinica i načelniku dr.sc. Branimir Štimcu za pomoć pri organizaciji  hodočašća i prijevoz autobusima i svim hodočasnicima.

Načelnik dr.sc. Branimir Štimec, prof. aktivno uključen u organizaciju hodočašća

    U organizaciju 200. obljetnice hodočašća  vrlo aktivno se uključila i Općina Vinica s načelnikom koji je organizirao i sve ostale udruge s područja Općine Vinica  pa su tako predstavnici Lovačke udruge Vinica kuhali gulaš od divljači, a predstavnici Športskog ribolovnog kluba Vinica kuhali fiš paprikaš za hodočasnike, dok se  Udruga vinogradara i vinara Vinea Vinica pobrinula da pića ostanu hladnima i da nitko ne ostane žedan. Ovim hodočašćem ispunili smo zavjet koji su dali naši predci prije 200. godina, i upravo smo mi koji smo to doživjeli što je velika čast.  Ali i nadalje se preporučamo Majci Božjoj Jeruzalemskoj na Trškom vrhu da blagoslovi i zaštiti vinički kraj sačuva od elementarnih nepogoda koje su postale česte u našem kraju, izjavio je načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.