1. Smotra dječjeg dramskog stvaralaštva na kajkavskom narječju - VINKAJČEK 2023.

OBJAVLJENO 28.4.2023.  |  AUTOR: Općina Vinica

U petak, 21. travnja 2023. godine održana je 1. Smotra dječjeg dramskog stvaralaštva na kajkavskom narječju „Vinkajček 2023.“. Na smotri su nastupili mališani iz šest dječjih vrtića: Dječji vrtić Bambi Sračinec, Dječji vrtić Ivančice Ivanec, Dječji vrtić Zibeljko Bednja, Dječji vrtić Zeko Cestica, Dječji vrtić Čarolija Maruševec te organizator Dječji vrtić Vinica.

Smotra je održana u organizaciji zamjenice ravnateljice Dječjeg vrtića Vinica Ksenije Humek te odgojiteljica iz Dječjeg vrtića Vinica, a pod pokroviteljstvom Općine Vinica.

„Ovaj program je prigoda da se među najmanjima probudi ljubav prema prema izvornom govoru rodnog kraja, koji pomalo gubi bitku u vođenju standardnog književnog jezika te raznih anglizama i drugih stranih riječi u svakodnevnom govoru, da djeca u dramskim predstavama

upijaju „dragu domaču reč“ i na taj način spontano savladati bogatstvo rječnika.“ ističe zamjenica ravnateljice Dječjeg vrtića Vinica Ksenija Humek.

Načelnik dr.sc. Branimir Štimec, prof. ističe: „Općina Vinica je jedna od rijetkih općina koja ima visoke potpore za novorođenčad: za prvo dijete izdvaja se 663,61 EUR dok za svako sljedeće po 132,72 EUR više. Sufinancira se boravak djece u dječjem vrtiću s gotovo 60 posto, što je gotovo 20 posto izvornog proračuna. Vrtić polazi 130 djece i kapaciteti su već premali. Prošli smo na programu MPO -a, tako da ćemo dograditi vrtić za još četiri odgojne jedinice, za što smo potpisali ugovor na 663.614,04 EUR ili pet milijuna kuna.

„Kroz dvije, tri godine mališani će se moći igrati i u dograđenom dijelu i općina kao takva daje mladim obiteljima izvrsne uvjete za život. Odgojiteljice u našem vrtiću rade odlične stvari, vidimo da ima puno sudionika i da ćemo uživati u ovom programu. Na ovoj Smotri mališani imaju priliku nastupiti i predstaviti se te se razvijati u glazbenom smislu. I naša općina ima jednu izvrsnu pjevačicu Gabrijelu Hrženjak, koja je počela od najmanjih nogu.

Siguran sam da će netko od ovih današnjih sudionika biti velika glazbena zvijezda.“

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.