Učenica viničke osnovne škole Gabriela Krobot sudjelovala je na Europskom prvenstvu "Sigurno u prometu" (EUROPEAN TRAFFIC EDUCATION CONTEST) koje se održalo u Genevi (Švicarska) od 12. do 15. rujna 2019.g.  Republiku Hrvatsku predstavljala je ekipa HAK-a (Hrvatskog auto kluba) s dvije djevojčice i dva dječaka u dobi od 9 do 12 godina. Uz Gabrielu (OŠ Vinica) natjecateljsku ekipu činili su i Iva Franjek (OŠ Mahično), Mihael Šeb (OŠ Sveti Križ Začretje) i Jura Vrhovski (OŠ Gustav Krklec Zagreb). Da je nošenje kacige jedan od najvažnijih elemenata sigurnosti vožnje bicikla potvrđuje i natjecateljska kategorija najbolje kreirana kaciga, gdje je svaka ekipa imala zadatak kreirati svoju kacigu. U toj kategoriji maštovitost i kreativnost kaciga naših učenika,  njihov MINIONS, osvojila je 1. mjesto i glavnu nagradu. U kategoriji poznavanja prometnih pravila i znakova te sigurne vožnja bicikla hvatska ekipa osvojila je 13. mjesto od 22. Države sudionice što je izniman uspjeh. Ovaj veliki uspjeh plod marljivog rada učenika i njihovih mentora, a također i projekta ŽELIM VOZITI BICIKL koji se već više od 10 godina provodi u našoj školi. Čestitamo Gabrieli i ostalim članovima hrvatskog tima kao i mentorima na ovom iznimnom uspijehu !

 

U sklopu 49. Varaždinskih baroknih večeri, u nedjelju 22. rujna 2019. u 19:00 sati, održati će se koncert u župnoj Crkvi sv. Marka Ev.

 

Na koncertu nastupaju LAURA VADJON, barokna violina, JONAS NORDBERG, lutnja te MARCUS MOHLIN, čembalo. Djela koja će Izvodit su iz Zbirke notnih zapisa Gustafa Dübena.

 

Svi dosadašnji koncerti plod su izuzetno dobre suradnje Koncertnog ureda Varaždinskih baroknih večeri i Općine Vinica, stoga Općina poziva sve žitelje i ljubitelje barokne glazbe na koncert kojem je ulaz slobodan.

 

Vidimo se!

 

 

FOTOGRAFIJA ZA OBJAVI VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI

Pokraj igrališta nogometnog kluba Vinica započeli su radovi na izgradnji novih montažnih tribina kapaciteta 300 sjedećih mjesta. Projekt izgradnje tribina ukupne vrijednosti 458.441,00 kn realizirati će se osiguranjem sredstava LAG-a Sjeverozapad, kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014 - 2020.

Sredstva su osigurana iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u maksimalnom iznosu od 252.000,00, dok će ostatak u iznosu od 206.441,00 kn financirati Općina Vinica iz svog proračuna, a za što će Općina slijedeće godine tražiti povrat u maksimalnom iznosu 70%, od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Ove tribine biti će svakako jedna novina za naš nogometni klub, iako se zbog izuzetno velike neodgovornosti, bahatosti ili politikanstva bivšeg predsjednika nogometnog kluba Božidara Šipeka, športskog diretkora Stanka Lazara i ostalih, ali i uz svesrdnu pomoć potpredsjednika Vlade Predraga Štromara skoro ugasio. Nogometni klub odnosno I. ekipa ne takmiči se niti u jednom županijskom rangu takmičenja, nakon punih 73 godine što se nikako nije smjelo dogoditi. Ovaj popratni i vrijedan infrastrukturni objekt unatoč već spomenutom neodgovornom ponašanju istih nadam se dati će podstrek svim našim nogometašima koji su bili zadnjih godina potjerani ili udaljeni iz našeg nogometnog kluba. Ovime želimo kao Općina dati apsolutnu potporu opstanka jednog od najstarijih poslijeratnih seoskih klubova u Republici Hrvatskoj, a kroz program Općine Vinica i razvoja športa zacrtali smo izgradnju novog športskog centra u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna i tako zauvjek zatvoriti usta onima koji Općinu i mene osobno optužuju za novonastalu situaciju, izjavio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

 

NATJECANJE VZO VINICA U SKLOPU 6. MEĐUOPĆINSKOG NATJECANJA 

VZO Petrijanec u subote, 31.kolovoza bila je domaćin a DVD Družbinec organizator 6. Međuopćinskog natjecanja vatrogasaca i vatrogasne mladeži Vatrogasnih zajednica Općina Cestica, Petrijanec, Vinica i Maruševec. Natjecanje se održalo na igralištu u Družbincu, a nakon intoniranja himni prisutne je pozdravila predsjednica VZO Petrijanec Nataša Šincek. Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, uz prisustvo načelnika Općine Vinica Marijana Kostanjevca, Općine Cestica Mirka Korotaja i načelnika Općine Maruševec Damira Šprema te predsjednika i zapovjednika Zajednica sudionica, otvorio je natjecanje. 

Najprije su s vježbama krenuli najmlađi kojih je ukupno nastupilo četrnaest ekipa, dvanaest u muškoj i dvije u ženskoj kategoriji. U muškoj kategoriji djece od 6-12 godina najbolji su bili članovi DVD-a Strmec Podravski,dok je ekipa DVD Donje Vratno 1 osvojila pehar za 3 mjesto, kod djevojčica prvo mjesto osvojile članice DVD-a Nova Ves. U kategoriji mladeži (12-16 godina) nastupile su dvije ekipe a pobjedu je odnio DVD Ladanje Donje.

Kod odraslih je nastupilo ukupno dvadeset ekipa u tri kategorije. Od petnaest „muških A“ ekipa pobjedu su odnijeli, treću godinu zaredom, vatrogasci DVD-a Družbinec ispred ekipe DVD Vinica 2 i DVD-a Lovrečan Dubrava. 

U kategoriji „muški B“ prvo mjesto pripalo je ekipi DVD-u Vinica koja je ovom pobjedom osvojila četvrtu uzastopnu pobjedu na međuopćinskom natjecanju, drugo mjesto osvojili su članovi DVD-u Lovrečan Dubrava a treće DVD-u Babinec. 

Kod žena najbolje su bile vatrogaskinje iz Družbinca ispred kolegica iz Virja Križovljanskog. 

U pretku za Općinsko natjecanje VZO Vinica postignuti su slijedeći rezultati:

Djeca (6-12 godina) 

1.DVD Donje Vratno 1, 2.DVD Donje Vratno 2, 3. DVD Vinica 

Kategorija Muški „A“ 

  1. 1.DVD Vinica 2, 2. DVD Gornje Ladanje, 3. DVD Donje Vratno, 4. DVD Vinica 1

 

Kategorija Muški „B“ 

  1. 1.DVD Vinica 

 

ŽUPANIJSKO NATJECANJE DJECE I MLADEŽI

U nedjelju 08.09.2019. na stadionu ŠC Sloboda Varaždin održano je županijsko natjecanje djece i mladeži. Na natjecanju je nastupilo više od 100 natjecateljskih desetina sa više od 1000 sudionika natjecanja. Na natjecanju su nastupile i 2 ekipe sa područja VZO Vinica, te predsjednik DVD Vinica Ivica Lazar koji je na natjecanju nastupio kao sudac. 

U velikoj konkurenciji ekipa djece 6-12 godina ekipa DVD Vinica osvojila je 28. mjesto , a ekipa DVD Donje Vratno osvojila je 33 mjesto. Rezultati naših ekipa bili su dovoljni za osvajanje srebrnih medalja.

Zadovoljni smo angažmanom i uspjesima naših vatrogasaca na natjecanjima, čestitam im na  postignutim rezultatima te im ujedno želim puno uspjeha u daljnjim natjecajima, izjavio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. 

 

REKONSTRUKCIJA JAVNE RASVJETE

Utorak, Ruj 17, 2019

Jučer je u Općini Vinica započeta rekonstrukcija javne rasvjete, odnosno postavljanje led svjetiljki. U ovoj 1. fazi postavit će se 164 nove svjetiljke i to na županijskoj cesti ŽC 2029 počevši od Gornjeg Ladanja (Tabana) do Donjeg Vratna.

Ukupna investicija 1. faze rekonstrukcije javne rasvjete stajati će 247.640,00 kn, a sredstva će se u cijelosti izdvojiti iz općinskog proračuna.

Ovo je 1. faza jer mi na području naše Općine imamo preko 600 rasvjetnih tijela, što ćemo pokušati realizirati kroz natječaje resornih ministarstava i Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Jučer je načelnik obišao dio Varaždinske ulice Donjem Vratnu, gdje je obavljena zamjena te se može reči da su rasvjeta i vidljivost puno bolji, a što će nadam se pozitivno komentirati i sami mještani.

Ovim postavljanjem led rasvjete najnovije led generacije, biti će znakovite uštede tako da će sada svijetliti sve svjetiljke i to na svim stupovima, a ne kao dosad na svakom drugom. Zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske i novom Zakonu o fiskalnoj decentralizaciji Općina je mogla izdvojiti ukupna sredstava za ovu 1. fazu rekonstrukcije općinske javne rasvjete, izjavio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

 

OBILJEŽEN PRVI DAN ŠKOLE

Utorak, Ruj 17, 2019

U ponedjeljak, 9. rujna 2019. g. započela je nova nastavna godina. Tom je prigodom za učenike prvih razreda bilo posebno svečano u svim školama pa tako i u OŠ Vinica i njezine dvije područne škole, PŠ Natkrižovljan i PŠ Gornje Ladanje. Stariji su učenici prvašićima priredili priredbu te ih na veseli i zanimljiv način uveli u novo poglavlje života.

Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac učenicima, ali i njihovim nastavnicima poželio je sretan početak nove školske godine, te mnogo uspjeha i dobrih rezultata. Prvašićima se posebno obratio sa željama za puno uspjeha, usvajanja novih znanja i što bolju prilagodbu školskim obavezama te im uručio slikovnice Hrvatska za djecu. 

Tom je prilikom istaknuo također kako je Općina Vinica svjestna značaja osnovnoškolskog obrazovanja te će se kao i do sada uključivati i dalje u aktivnosti kojima je cilj poboljšanje uvjeta školovanja.

Dobre želje za početak nove školske godine načelnik Općine Vinica zaželio je i profesorima te učenicima Srednje škole „ARBORETUM OPEKA“, sa željama za daljnjim uspjesima.

Učenici srednjih škola s prebivalištem na području Općine Vinica koji koriste autobusni prijevoz i ove će školske godine ostaviti pravo na subvenciju prijevoza, u iznosu od 30,00 kn mjesečno. Pravo na subvenciju realizirati će se na blagajni Autobusnog prijevoza d.o.o. Varaždin, prilikom kupnje mjesečne karte, cijenom umanjenom za 30,00 kn, koju će za svakog učenika prijevoznik obračunati i fakturirati Općini Vinica.

Kako bi ostvarili pravo na subvenciju prijevoza, učenici moraju u Općini Vinica podići potvrdu koju će prilikom kupnje mjesečne karte predati na blagajni Autobusnog prijevoza d.o.o. Varaždin. Za izdavanje potvrde potrebno je predočiti osobnu iskaznicu učenika kojom se dokazuje prebivalište. Potvrde se izdaju u prostorijama Općine Vinica od 5. rujna 2019.g.

U nedjelju, 1.9.2018. je u Vinici u znak sjećanja na hrvatskog branitelja Mladena Kasuna, koji je svoj mladi život položio na oltar Domovine 1991.g., održan 22. Memorijalni turnir „Mladen Kasun“.

Prije samog početka turnira, predstavnici Košarkaškog kluba Vinica zajedno s načelnikom Općine Vinica gospodinom Marijanom Kostanjevcem i zamjenicom načelnika gospođom Mirjanom Jambriško te predstavnicima braniteljske udruge, a u prisustvu Mladenove majke Ankice i članova obitelji, položili su cvijeće i zapalili svijeće na Mladenovom grobu te kod spomen obilježja hrvatskog viteza Mladena Kasuna.

Postrojavanje ekipa izvršeno je u 14,00 sati te je tom prilikom predsjednik Košarkaškog kluba Vinica gospodin Damir Horvat, zahvalio sudionicima turnira na sudjelovanju na turniru, kojim se odaje počast Mladenu i kao hrvatskom branitelju i kao osnivaču Košarkaškog kluba Vinica i kao tadašnjem kapetanu ekipe. Prisutnima se obratio i načelnik Općine Vinica, gospodin Marijan Kostanjevac koji se osvrnuo na žrtvu Mladena Kasuna koji je za svoju Domovinu dao ono najvrjednije, a to je svoj mladi život. Načelnik je svim sudionicima turnira poželio fer igru i dobre rezultate te je otvorio memorijalni turnir.

Uz Košarkaški klub Vinica kao organizatora i domaćina, sudjelovale su još i ekipe KK Varaždin, KK Lepoglava i KK Petrijanec. U ovom nadasve zanimljivom i napetom športskom nadmetanju pobjedu je odnijela ekipa KK Petrijanec. Čast da proglasi pobjednika i najboljeg igrača, pripala je općinskom načelniku gospodinu Marijanu Kostanjevcu.

 

Prilikom današnjeg boravka u Varaždinskoj županiji predsjednik Vlade g. Andrej Plenković sa suradnicima posjetio je i Općinu Vinica gdje su ga dočekali načelnik Marijan Kostanjevac sa zamjenicom Mirjanom Jambriško, članovi Općinskog vijeća s predsjednikom Marijanom Mihalićem, predstavnici svih viničkih udruga te brojni mještani i simpatizeri HDZ-a. Premijer i suradnici među kojima su bili ministar državne imovine Mario Banožić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, saborski zastupnici Anđelko Stričak, Josip Križanić i Sunčana Glavak zadržali su se u kraćem radnom sastanku kojom prilkom je načelnik Marijan Kostanjevac poželio dobrodošlicu premijeru i suradnicima i zahvalio na dosad pruženoj potpori te ih ukratko informirao o projektima koji se provode ili se pripremaju na području Općine Vinica , a čija se vrijednost kreće gotovo 100 milijuna kuna. Načelnik je ukazao i na određene probleme. Jedan od problema odnosi se i na  spori postupak prijenosa državne imovine u vlasništvo općine, a koji se danas počeo rješavati jer je ministar državne imovine Mario Banožić prilkom boravka u Vinici načelniku Općine uručio tabularnu ispravu za dječje igralište kod ribnjaka. Premijer je upoznat i sa aktivnostima vezanim uz Centar kompetentnosti Arboretum Opeka te je iskazao svoju podršku kako tom projektu tako i svim ostalim projektima. Premijer sa suradnicima zadržao se kraće vrijeme u razgovoru, druženju i fotografiranju sa   vijećnicima, članovima udruga i ostalim mještanima kojima se i prigodno obratio.

- Trudit ćemo se da svi projekti na području Općine Vinica dobiju odgovarajuću pozornost, a upravo je Arboretum Opeka među najvažnijima. Mi smo tu da podržimo i taj projekt, njegovu revitalizaciju i buduću društvenu svrhu , između ostalog je naglasio premijer Plenković prilikom svog obraćanja okupljenima.

U znak zahvale za pruženu potporu dosadašnjim projektima te za sjećanje na posjet Općini Vinica načelnik je premijeru Plenkoviću uručio sliku motivom Arboretuma.

 - Ovaj posjet premijera prvi je u novijoj povijesti Općine Vinica jer nas je posjetio prvi čovjek izvršne vlasti koji je upoznat s gotovo svim problemima u našoj općini. Zahvaljujem mu na angažmanu jer njegovim dolaskom na čelno mjesto u Vladi otvorile su se velike investicije u općini što do sada nije bilo tako. Osim onih koje se provode Imamo još investicija za koje imamo svu potrebu dokumentaciju, a odnose se na kuriju Patačić čija je procijenjena vrijednost 13 milijuna kuna, školsku dvoranu vrijednosti 15 milijuna kuna, izgradnju i rekonstrukciju zgrade općine 3,5 milijuna kuna, novi sportski centar 1,5 milijuna kuna – izjavio je načelnik Kostanjevac.

U nedjelju, 01.09.2019. godine održati će se 22. Memorijalni košarkaški turnirt „Mladen Kasun“. Organizator turnira je Košarkaški klub Vinica, a turnir se održava pod generanim pokroviteljstvom Općinskog odbora HDZ-a Vinica i uz sponzorstvo Općine Vinica. Već tradicionalno turnir se organizira u znak sjećanja na poginulog hrvatskog viteza Mladena Kasuna koji je bio jedan od osnivača Košarkaškog kluba Vinica te ujedno igrač i kapetan ekipe.

Turnir počinje polaganjem vijenca kod spomen obilježja Mladenu Kasunu u 14,00 sati, a nastavlja se postrojavanjem ekipa na košarkaškom igralištu u Marčanu te natjecanjem od 14,20 sati. U ovogodišnjem turniru, uz domaćina KK Vinica, sudjeluju još ekipe : KK Varaždin, KK Lepoglava i KK Petrijanec.

Proglašenje pobjednika očekuje se oko 19,00 sati. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da slobodno nedjeljno poslijepodne iskoriste za uživanje u dinamičnoj igri i navijanje budući da će natjecanje sigurno, kao i ranijih godina, biti napeto i neizvjesno do samog kraja.

Stranica 1 od 107