Sjećanje na žrtve komunističkog režima

Napisala on Pon, 24/08/2015 - 10:08,

U nedjelju je u Vinici nakon misnog slavlja u župnoj crkvi Sv. Marka ev. kojeg je predvodio velečasni Tomislav Đukes  kod spomen obilježja svim žrtvama komunizma položeno  cvijeće i  zapaljena svijeća.

U svojoj propovijedi je župnik Tomislav naglasio , među ostalim, kako je svo zlo učinjeno nad nevinim i nedužnim ljudima, hrvatima katolicima učinjeno od strane onih koji u Boga nikada nisu vjerovali.  Kod spomen oltara prigodnim rječima obratio se prečasni Valent Posavec, župnik vinički, koji je istaknuo kako je 23. kolovoza izuzetno važan datum za našu državu gdje se je komunizam zadržao od 1945. pa sve do 1990. Komunizam kao režim uvelike je prisutan i dan danas na našim prostorima i to isključivo kroz djecu onih koji su takovo zlo i činili.  Dakle, može se reći, ti isti pokušali su na sve načine prikriti svo zlo učinjeno pod titovkom i petokrakom. Sjetimo se da je ta ista petokraka od samog početka uspostave samostalne države Hrvatske, dakle od ranih 90-tih pa sve do '95. opet željela pokoriti hrvatski narod, ali nije uspjela, zahvaljujući Hrvatskim braniteljima i prvom Hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.  Prije dvije godine sadašnja Vlada RH željela je tik pred ulazak Hrvatske u EU promjenom Ustava  zaštititi sve autore strašnog  egzodusa nad svim hrvatskim žrtvama. To što su radili pojedinci kroz sustav, najveći je i nezapamćeni zloćin, ali ćemo i za njih kao i za sve žrtve moliti dragog Boga da im oprosti sve te njihove grozote i grijehe, naglasio je župnik Posavec.

Izaslanstvo Općinskog odbora HDZ-a Vinica predvodio je predsjednik Marijan Kostanjevac, njegova zamjenica Mirjana Jambriško, tajnik Stjepan Prikratki, predsjednik maldeži  Igor Kapljić uz prisustvo  ostalih članova Općinskog odbora.