Otvorena 15. Izložba vina

Napisala on Pon, 09/03/2015 - 07:03,

Mnogobrojni vinogradari okupili su se ove subotu na otvorenju 15. Izložba vina VINEA 2015. u Vinici. Ovogodišnja već tradicionalna izložba vina održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, u organizaciji udruge vinogradara „VINEA“ Vinice i Općine Vinica. Na početku programa otvaranja Izložbe okupljene su goste, među kojima su bili g. Predrag Štromar, župan varaždinske županije, g.Marijan Kostanjevac , načelnik Općine Vinica , g. Marijan Mihalić, predsjednik Općinskog vijeća, g-đa Mirjana Jambriško, zamjenica načelnika, prečasni Valent Posavec, vinički župnik, ravnatelj OŠ Vinica Nenad Mesek i ravnateljica SŠ „Arboretum Opeka“ g-đa Rajka Tršinski te načelnici susjednih općina, vitezovi vina okupljeni u bratovštini hrvatskih vinskih vitezova, predstavnici sponzora. Vinogradare te ostale posjetitelje pozdravili su i Stjepan Kovačić, predsjednik Udruge te Zvonko Rožmarić, predsjednik Organizacijskog odbora izložbe koji su zahvalili svim ovogodišnjim izlagačima, kao i mnogobrojnim sponzorima.

Vinogradari su za ovogodišnju Izložbu obzirom na prošlogodišnju lošu godinu, očekivano prijavili manje uzoraka – samo 151 uzoraka miješanih i sortnih vina, a ocjenjivački je sud za 22 uzorka dodijelo zlatnu diplomu, za 66 uzoraka srebrnu diplomu, 30 uzoraka ocjenjeno je bronačnom diplomom, a dodijeljeno je i 11 priznanja. Govoreći o zaprimljenim uzorcima vina te dodjeljenim ocjenama, predsjednica ocjenjivačkog suda g-đa Marija Kuščar naglasila je kako je nakon prošlogodišnje berbe u kojoj kvaliteta grožđa nije bila ni nalik onoj iz prethodnih godina, za kvalitetu vina prije svega bilo potrebno znanje podrumara, a prijavljeni uzorci pokazali su da naši vinogradari ipak imaju znanja o sazrijevanju i čuvanju vina. Gđa Kuščar istaknula je kako su unatoč tome podrumari za pojedine sorte uspijeli razviti i održati punu aromu.

U ime suorganizatora i pokrovitelja Izložbe, prisutne je pozdravio načelnik Općine Vinica g. Marijan Kostanjevac. U svom pozdravnom govoru posebno je naglasio kako je vinogradarstvo, unatoč mukotrpnom radu u vinogradu, pogotovo na našem području , vrlo zahtjevna grana poljoprivrede, a zbog niza različitih okolnosti, vina s našeg područja koja su nekad bila cjenjena po europskim dvorovima, danas nisu konkurentna te ne postižu na tržištu odgovarajuću cijenu. Upravo iz tog razloga, Općina Vinica će i nadalje unatoč krizi poticati i subvencionirati vinogradarstvo te tako barem malo pripomoći da „vinički bregi“ ne budu zapušteni već da i dalje ostanu prepoznatljivi po vinogradarstvu. U ime Varaždinske županije koja od samog početka Izložbe potpomaže organizaciju prisutnima se obratio g. Predrag Štromar, Varaždinske županije.

U prigodnom programu sudjelovale su članice ŽVS „Leluja“ te učenici Osnovne škole Vinica.

Izložba je otvorena ispijanjem zdravice svih gostiju, a nastavljena je degustacijom nagrađenih uzoraka uz dobru zabavu. U sklopu Izložbe mogao se razgledati štand sa rukotvorinama članova učeničke zadruge „Vrčeki“, SŠ „Arboretum Opeka“ te štand sponzora : Triglav osiguranja d.d.