Vinički vinogradari veselo proslavili Vincekovo

Napisala on Pet, 23/01/2015 - 08:01,

Vinički vinogradari okupljeni u udruzi vinogradara „Vinea“ dostojno obilježavaju sve blagdane koji se vežu uz vinogradarstvo i vinarstvo od koji h je prvi u godini upravo blagdan Sv. Vinka, kao jednu od niza aktivnosti . Prema tradiciji, vinogradari na Vincekovo obavezno pohode svoj vinograd i porežu par trsova, a trsje se blagoslovi i okiti kobasicama te zalije vinom. Orezane mladice potom se stave u posudu s vodom , a prema broju pupova koje mladice vinove loze potjeraju, vinogradari procjenjuju kakva će biti berba.

Domaćin ovogodišnjeg okupljanja vinogradara bio je Stjepan Kovačić u čijem su se vinogradu okupili mnogobrojni vinogradari i članovi Udruge „VINEA“ .

Obred blagoslova vinograda te početka radova u njima vodio je vinički župnik, prečasni Valent Posavec. Nakon blagoslova, domaćin kojemu su se pridružili predsjednik udruge Stjepan Kovačić te načelnik Općine Marijan Kostanjevac , zajedno su porezali nekoliko trsova te ih zalili vinom, nazdravljajući pri tom svim okupljenim vinogradarima.  Domaćin je pripremio dovoljne količine vina te ostalih delicija za sve okupljene, a zajedničko je druženje nastavljeno u dvorani Općine Vinica do kasno u noć.