Vinički vatrogasci svečano su obilježili 125.obljetnicu neprekidnog djelovanja

Napisala on Pon, 24/11/2014 - 10:11,

Svečanom proslavom Dobrovoljno vatrogasno društvo Vinica ove je subote obilježilo 125 godina neprekidnog djelovanja u području zaštite ljudi i imovine. Svečanost je započela jutarnjom svetom misom kojoj su prisustvovali svi članovi društva, prilikom koje je prečasni Valent Posavec , vinički župnik blagoslovio novo navalno vatrogasno vozilo. Ključeve vozila za kupnju kojeg je financijska sredstva osigurala Općina Vinica iz svog proračuna, zapovjedniku DVD-a Vinica uručio je načelnik Općine Marijan Kostanjevac . Nakon mise vatrogasci su na mjesnom groblju položili cvijeće i zapalili svijeće za sve preminule vatrogasce.

   Drugi dio svečanosti odvijao se u poslijepodnevnim satima dočekom gostiju i uzvanika ispred Vatrogasnog doma u Vinici te postrojavanjem   svečanog vatrogasnog ešalona. Članovi DVD Vinica zatim su sa svojim gostima mimohodom, u pratnji Puhačkog orkestra Vinica, krenuli prema zgradi Općine gdje je održana svečana sjednica.  Osim brojnih članova društva, aktivnijh i podupuirajućih , sjednici su prisustvovali predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Gornje Ladanje i Donje Vratno s područja Općine Vinica te predstavnici DVD-a iz Gornjeg Vratna,  Križovljan-Cestica, Lovrečan -Dubrava, Gradišće, Maruševec, Donje Ladanje, Vidovec, Klenovnik, Petrijanec, Strmec Podravski, Svibovec, Totovec te predstavnici PGD Studenci – Maribor iz Slovenije s kojim DVD Vinica njeguje dobru suradnju .

Na početku sjednice sve prisutne vatrogasce i goste pozdravio je predsjednik DVD –a Robert Kovačić, a tajnik DVD-a Miroslav Kelemenić osvrnuo se na 125 godina dugu povijest DVD-a Vinica koje je jedno od najstarijih seoskih dobrovoljnih društava u Hrvatskoj. Prisutnima su se prigodnim riječima obratili i predsjednik vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, župan Predrag Štromar, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Friski te načelnik Općine Marijan Kostanjevac.

Načelnik Općine je u svom govoru podsjetio na požrtvovan , predani i humani rad vatrogasaca tokom tog dugog perioda te njihov doprinos koji su iskazali kako u domovinskom ratu tako i u svim nedaćama, od požara do elementarnih nepogoda, kao npr. i u nedavnim poplavama . Nadalje, načelnik se osvrnuo na problem financiranja vatrogastva koje je spušteno na teret sve siromašnijih općina, a posebno se kritički osvrnuo na politiku koja se uplela u sve sfere života pa tako i u vatrogastvo. Načelnik je u svom govoru izrazio žaljenje zbog činjenice da do danas nije prepoznat značaj Marijana Dolanskog , viničkog načelnika i istaknutog vatrogasnog djelatnika koji je kao starješina Vatrogasne župe Varaždin 1937. godine pročitao tekst rezolucije kojom se objavljuje prekid hrvatskog vatrogastva s jugoslavenskim vatrogasnim savezom. Obraćanje prisutnima načelnik je završio čestitkom svim vatrogascima, posebno onima koji su primili zaslužena priznanja, te zahvalom za prenošenje i čuvanje tradicije vatrogastva na mlade naraštaje.

Na svečanoj su sjednici uručena priznanja istaknutim i zaslužnim članovima društva. Tom je prilikom po prvi put jednom  članu DVD Vinica - Ivanu Hrgaru,   uručeno visoko odlikovanje : Medalja Hrvatske vatrogasne zajednice za posebne zasluge: medalju je uručio počasni predsjednik HVZ i predstavnik HVZ Teodor Fricki.  Zlatne plamenice, također visoka  odlikovanja ,   uručene su  članovima Josipu Bolteku i Vladi Žmegaču.

Nakon svečane sjednice, domaćini su za sve   goste pripremili prigodni domjenak.