Još jedna uspješna Međunarodna smotra folklora

Napisala on Pon, 17/11/2014 - 11:11,

         Dvorana u zgradi Općine Vinica bila je ove subote premala da primi sve posjetitelje već tradicionalne 14. Međunarodne smotre folklora „Vinička jesen“ . I ovogodišnja smotra održana je u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Vinica , a u suradnji i pod pokroviteljstvom Općine Vinica. Supokrovitelj Smotre bilo je i Ministarstvo kulture koje je osiguralo 5.000,00 kn, prvenstveno za troškove snimanja , tiskovina i sl. Kroz program smotre i upoznavanja sa gostujućim KUD-ovima te njihovim koreografijama , prisutne je vodio tajnik KUD-a Vinica Andrija Bedenik koji je obzirom na predstojeću tužnu godišnjicu, pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast svim žrtvama Vukovara te svima poginulima u Domovinskom ratu.

     Smotru je prigodnim riječima proglasio otvorenom načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. U svom kratkom obraćanju načelnik je naglasio značajan doprinos ovakovih priredbi koje okupljaju sve samozatajne čuvare neprocjenjivog kulturnog i narodnog blaga. Kako je rekao, naša se Hrvatska doista može ponositi obiljem i raznolikošću narodnih običaja, pjesama i plesova, a maksimalna je obaveza i zadaća svih u „politici“ , a ne samo općina, podržati sve koji uglavnom volonterski čine maksimalne napore da otrgnu zaboravu našu domaću riječ i bogatu tradiciju. Osim načelnika Općine,  Smotri su bili prisutni predsjednik Općinskog vijeća Marijan Mihalić, zamjenica načelnika Mirjana Jambriško te predstavnici svih viničkih udruga.

      Dvoranu su za ovu priliku posebno lijepo ukrasili učenici Srednje škole "Arboretum Opeka" iz Vinice, s kojom KUD Vinica njeguje poslovično dobru suradnju. Program Smotre otvorili su domaćini – KUD „Vinica“ sa koreografijom „Viničko pole“, a u nastavku su nastupili mali folkloraši Osnovne škole Vinica koje s velikim entuzijazmom vodi učiteljica Snježana Gašparić. Svoje izvorne koreografije u ovogodišnjoj „Viničkoj jeseni“ predstavili su KD „RAK“ Rakek iz susjedne Slovenije, KUD „KOLO“ iz Starog Grabovca (Sisačko-moslavačka županija), KUD „STRAHONINEC“ iz Strahoninca (Međimurska županija) , KUD „BENEDIKT“ iz Svibovca Podravskog te KUD Općine Cestica. Posljednje  su se viničkoj publici predstavile članice ove godine osnovanog ženskog vokalnog sastava „LELUJA“ koji djeluje kao sekcija KUD - a Vinica i ponovo sve prisutne svojim izvedbama ostavile bez daha . Vinička publika gromoglasnim je i zasluženim pljeskom nagradila nastup svakog kulturno- umjetničkog društva.

     Na kraju priredbe, organizatori - KUD Vinica, svakom su izvoditelju uručili zasluženo priznanje, a tajnik KUD-a uputio je riječi zahvale Ministarstvu kulture i načelniku Općine, kao i svima koji su na bilo koji način –donacijom novca , kolačima, vinom i sl. pomogli održavanje ovogodišnje Smotre folklora.

     Druženje svih okupljenih sudionika trajalo je uz pjesmu i ples još do kasno u noć.