Obilježeno još jedno Martinje

Napisala on Pon, 10/11/2014 - 14:11,

U Općini Vinica obilježeno je još jedno  tradicionalno Martinje - krštenje mošta u Vinici.  I u pripreme ovogodišnje  manifestacije bile su uključene sve viničke udruge, svaka sa svojom ponudom.  

Tako su za mnogobrojne posjetitelje   vinogradari iz udruge  „Vinea“ Vinica osigurali dovoljne količine mošta i vina, a u posluživanju su im pomagali članovi Odbojkaškog klunba Vinica.  Branitelji  učlanjeni  u  UDVDR-a  Klub Vinica pripremili su za sve prisutne dovoljne količine izvrsnog  graha sa špekom i kobasicama, ribiči iz ŠRK Vinica nisu nikoga tko je kušao  njihov fish paprikaš ostavili ravnodušnim, a brzo je planuo i sav lovački gulaš koji su posjetiteljima nudili članovi Lovačke udruge „Opeka“ iz Vinice. Članovi Košarkaškog kluba Vinica pripremali su kotlovinu, koja je nestala brzo kao i  „krumpir  z lončeka“   s kojim su se posebno iskazali članovi MNK „Kapla“ .  Iako je ponuda domaćih kolača bila velika i raznolika, kolači su vrlo brzo nestali što je samo velika pohvala vrijednim rukama koje su ih po starinskim receptima   pripremale  -   članicama Udruge umirovljenika Općine Vinica, Zajednice žena Katarina Zrinski te  Čuvaricama starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja koje su ponovo  oduševile goste došavši u svečanim narodnim nošnjama.

Pčelari  s područja Općine Vinica pripremili su degustaciju meda, propolisa  i medenih rakija,  ali  nije zaostajala ni njihova ponuda medenjaka i medenih pita.

Posebno je  originalna bila ponuda drugog dijela ekipe   MNK  „Kapla“  koji  su za ovu priliku u dvorištu zgrade instalirali peć i kotao i pekli pravu domaću rakiju, izazvavši veliki  interes i oduševljenje svih prisutnih posjetitelja.  Kako su pečeni kesteni  dio neizostavne ponude  uz mošt i mlado vino,  čitav okoliš jučer je  odisao   mirisom pečenih kestena  za dovoljne  količine kojih su se pobrinuli  mladi vatrogasaci iz DVD Vinica, Donje Vratno i Gornje Ladanje, dok su oni malo iskusniji pazili na sigurnost svih  gostiju.

Veliki interes  i stalna gužva vladala je na štandovima Učeničke zadruge OŠ „Vrčeki“,  Dječjeg vrtića „Sreća“ te  Udruge   „VI-KI“  koji su  svojim  raznovrsnim  ponudama rukotvorina, ali i uslugama  poput oslikavanja  lica,  zainteresirali sve posjetitelje.  Za kvalitetan i prigodan   kulturni  program pobrinuli su se članovi KUD- a Vinica :  folklorna sekcija, tamburaška sekcija te ženski  vokalni sastav „Leluja“.  

Martinje ne može proći bez obreda krštenja mošta i silnih litanija pa je tako i viničko Martinje imalo svog biskupa zaduženog  za pretvaranje mošta u vino  bez ikakvih „zločestih“ primjesa,  a zdušno su mu  u njegovom odgovornom poslu pomagali  „moštekov kum“  – predsjednik Udruge vinogradara Stjepan Kovačić ,  „domištrator“ i Vinički tamburaši,  koji  su bili zaduženi i za kasnije dobro raspoloženje svih prisutnih.  Prisutnim gostima obratio se i načelnik Općine zaželjevši svima dobru zabavu i  ugodan boravak u viničkoj sredini, a posebno je zahvalio svim viničkim udrugama  na uloženom trudu kako bi i ovogodišnje druženje uspijelo.

Počasni gosti ovogodišnjeg  viničkog Martinja bili su članovi Kuburaške udruge iz Maruševca KUM koji su  neposredno prije početka obreda krštenja mošta ispalili nekoliko svečanih plotuna pred zgradom Općine.

Druženje Viničanaca i njihovih gostiju uz  pripremljene delicije trajalo je do kasnih večernjih sati, a obzirom na posjećenost,  organizatori ozbljno  razmišljaju  da se slijedeće Martinje održi u nekom većem prostoru.