Zahvala za plodove jeseni

Napisala on Pon, 27/10/2014 - 09:10,

     Ovog petka je u Gornjem Ladanju, u  organizaciji udruge Čuvarica starinskih običaja , Područne i Osnovne škole te Općine Vinica održana priredba u povodu dana kruha i zahvale za sve ovogodišnje plodove.

     U izuzetno lijepo uređenom ambijentu dvorane DVD Gornje Ladanje , prekrasan program izvodile su članice udruge Čuvarice starinskih običaja , pojačane s g-đom Evicom Lazar, pjevale su se prigodne i starinske , već gotovo zaboravljene pjesme . U drugi dio programa bili su uključeni učenici Područne škole Gornje Ladanje  prekrasnim recitacijama, članovi povjesne sekcije učeniničke zadruge „ Vrčeki“ prikazom upotrebe lončarskih proizvoda, a sudjelovao je i mali folklor Osnovne škole sa tamburašima .

   Naš vinički župnik prečasni Valent Posavec na kraju je prigodnom riječima i osvrtom na zahvalu Bogu   predvodio molitvu i blagoslovio sve plodove jeseni, kruh i kolače.

     Svečanosti blagoslova kruha prisustvovali su načelnik Općine Marijan Kostanjevac te njegova zamjenica Mirjana Jambriško.

- Ovim putem iskreno zahvaljujem i čestitam svim sudionicima  i svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje ove prigodne i prekrasne priredbe, a posebno Ladanjskim čuvaricama i njihovoj voditeljici g-đi Đurđici Zrinski . Ovaj običaj i zahvala u obliku prigodne priredbe, trebala bi se organizirati svake godine i postati tradicionalnom , rekao je načelnik Općine Marijan Kostanjevac.