SPOMEN NA DAN ROĐENJA PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA

Napisala on Čet, 14/05/2020 - 12:05,

Danas su kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u Vinici, položili cvijeće te zapalili svijeće predstavnici UDVDR-a Varaždinske županije, predstavnici članova ostalih udruga, predstavnici članova UDVDR-a kluba Vinica, te ostalih udruga proizašlih iz domovinskog rata, kako bi obilježili datum rođenja prvog hrvatskog predsjednika.

U sklopu ovog prvog susreta takve vrste predsjednik UDVDR-a Varaždinske županije Branko Družinić, pozdravio je sve prisutne, zahvalio na dolasku, a posebne je zahvale uputio prečasnom Valentu Posavcu, viničkom župniku, predsjedniku Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata - klub Vinica Ivanu Krajceru i načelniku općine Marijanu Kostanjevcu. Također je pozdravio te se zahvalio na dolasku umirovljenom generalu Željku Dvekaru, a u svom kratkom govoru osvrnuo se na značaj, ulogu i važnost prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, sve njegove zasluge u stvaranju samostalne i neovisne države, te najavio kako će ovaj datum od sada postati tradicija u Općini Vinica u kojem je i spomenik podignut.

Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, zahvalio se svim prisutnima na dolasku te u nekoliko rečenica spomenuo važne odrednice koje je dr. Franjo Tuđman kao prvi hrvatski predsjednik i kao utemeljitelj Hrvatske demokratske zajednice ugradio u strategiju Hrvatske države i stranke, na pute u EU, glavne asocijacije i NATO.

Nakon toga obratio se i prečasni Valent Posavec koji između ostalog ističe važnost prvog hrvatskog predsjednika zahvalivši mu na njegovoj predanosti prema svojoj domovini, ali i patnji koju je podnio. Prečasni se također zahvalio svim prisutnima na dolasku i predvodio molitvu.

Vinica je jedina općina u Varaždinskoj županiji i regiji gdje je podignut spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a sve to zahvaljujući viničkom župniku, prečasnom Valentu Posavcu, izjavio je načelnik Marijan Kostanjevac.