Otvorena 20. Izložba vina

Napisala on Pon, 09/03/2020 - 09:03,

Mnogobrojni vinogradari okupili su se ove subotu na otvorenju jubilarne 20. Izložbe vina VINEA 2020 u Vinici. Ovogodišnja izložba održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u organizaciji udruge vinogradara „VINEA“ Vinica i Općine Vinica. Izložbu je posjetio i velik broj uvaženih gostiju među kojima su bili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alan Runac, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo , financije i europske poslove, ujedno i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, predsjednik Općinskog vijeća Marijan Mihalić, zamjenica načelnika i ravnateljica OŠ Vinica Mirjana Jambriško, vinički župnik Valent Posavec, ravnateljica SŠ „Arboretum Opeka“ g-đa Rajka Tršinski te načelnici susjednih općina, predstavnici sponzora i sl.

Nakon uvodnog pozdrava gostiju, predsjednik Udruge Stjepan Kovačić, zahvalio je svim ovogodišnjim izlagačima, kao i mnogobrojnim sponzorima koji su omogućili da se izložba održi.

Vinogradari su za ovogodišnju Izložbu unatoč prošlogodišnjoj lošoj godini, prijavili 345 uzoraka miješanih i sortnih vina, a ocjenjivački je sud za 65 uzorka dodijelio zlatno priznanje, za 205 uzoraka srebrno, 46 uzoraka ocjenjeno je brončanom diplomom, a dodijeljena su i 3 priznanja. Govoreći o zaprimljenim uzorcima vina te dodijeljenim ocjenama, predsjednica ocjenjivačkog suda g-đa Marija Kuščar naglasila je kako je nakon prošlogodišnje berbe zbog vremenskih uvjeta za kvalitetu vina prije svega bilo potrebno znanje podrumara, a prijavljeni uzorci pokazali su da su naši vinogradari zahvaljujući radu Udruge  stekli znanja o sazrijevanju i čuvanju vina. Gđa Kuščar istaknula je kako su podrumari za pojedine sorte ( bijeli pinot, sauvignon, zeleni silvanac, muškat ) uspjeli razviti i održati punu aromu, a što je vidljivo i broju dodijeljenih zlatnih odličja.

U ime suorganizatora i pokrovitelja Izložbe, prisutne je pozdravio načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. U svom pozdravnom govoru posebno je naglasio kako je vinogradarstvo, unatoč mukotrpnom radu u vinogradu, pogotovo na našem području , vrlo zahtjevna grana poljoprivrede, a zbog niza različitih okolnosti, vina s našeg područja koja su nekad bila cijenjena po europskim dvorovima, danas nisu konkurentna te ne postižu na tržištu odgovarajuću cijenu. Upravo iz tog razloga, Općina Vinica će i nadalje unatoč krizi poticati i subvencionirati vinogradarstvo te tako barem malo pripomoći da „vinički bregi“ ne budu zapušteni već da i dalje ostanu prepoznatljivi po vinogradarstvu. U ime Varaždinske županije koja od samog početka Izložbe potpomaže organizaciju prisutnima se obratio Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije. Naglasio je kako je trud vinogradara okupljenih u Udruzi mjerljiv upravo po organizaciji već 20. Izložbe. Također je najavio aktivnosti Varaždinske županije po pitanju stvaranja brenda vina i uspostave područja županije kao vinske destinacije.

Prisutne je pozdravio i Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, i sam vinogradar i član udruge VINEA.

Prigodnim govorom i čestitkama članovima udruge na organiziranju 20. Izložbe, obratio se i državni tajnik u Ministarstvo poljoprivrede Zdravko Tušek naglasivši kako se u Vinici već osjeća kao kod kuće. Ujedno je iskoristi prilku kako bi informirao sve prisutne o novim mjerama koje Ministarstvo poljoprivrede namjenjuje poljoprivrednicima iz Programa ruralnog razvoja, osobito iz Vinske omotnice za 2020. godinu.

U prigodnom su programu sudjelovale članice ŽVS „Leluja“ te učenici Osnovne škole Vinica Klara Galović, Filip Novoselec, Viktorija Martinjak, Lucija Bek i Dea Majhen pod vodstvom svojih učiteljica Marjane Majhen i Nade Sikirica Sagradžija, a prisutne je oduševio i mali harmonikaš Jaka Čeh iz slovenske prijateljske općine Sv.Andraž.

Izložba je otvorena ispijanjem zdravice svih gostiju, a nastavljena je degustacijom nagrađenih uzoraka uz dobru zabavu. U sklopu Izložbe mogao se razgledati štand sa rukotvorinama Veziljske sekcije „Fijolica“, članova učeničke zadruge „Vrčeki“ te učenika SŠ „Arboretum Opeka“ .