PROSLAVA VINCEKOVOG U VINICI

Napisala on Čet, 23/01/2020 - 09:01,

Članovi Udruge vinogradara Vinea „Vinica“ uz podršku Općine Vinica i ove godine nastavljajući tradiciju obilježavanja blagdana vinskih svetaca proslavili su Vincekovo.

Na blagdan Sv. Vinka vinogradari rezanjem gorica službeno započinju sa radovima u vinogradu, a vinički su vinogradari ove godine obilježili Vincekovo okupljanjem u obiteljskom vinogradu Karmen i Tomislava Hrženjak u Slatnjaku. Domaćini su u dobrom ambijentu prigodno i bogato ugostili preko stotinjak uzvanika sa ukusnim autohtonim i domaćim jelima poznatog viničkog kraja te odličnim vinom kakvo se i pije u Vinici, dok su se za potpuni ugođaj pobrinuli tamburaški sastav Faringaši.

Među mnogobrojnim uzvanicima, članovima Udruge vinogradara bili su predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore gospodin Mladen Jakopović te prijatelji vinogradari iz Lenarta.

Domaćin se prije blagoslova zahvalio svima na dolasku, poželio im ugodno druženje te uspješnu vinogradarsku godinu.

Prečasni Valent Posavec, vinički župnik predvodio je blagoslov trsja i vinograda te istaknuo dugu tradiciju štovanja sv. Vinka i njegovu važnost u viničkom kraju.

Trsove ukrašene domaćim suhomesnatim delicijama obrezao je domaćin Tomislav Hrženjak uz pomoć načelnika Općine Vinica Marijana Kostanjevca, predsjednika Udruge vinogradara "Vinea“ Vinica Stjepana Kovačića te ostalih članova Udruge. Nakon ceremonije i kratkog zadržavanja druženje svih vinogradara i gostiju nastavilo se u dvorani zgrade Općine gdje su posluženi sa gulašom.