Priopćenje načelnika povodom izjave potpredsjednika Vlade i ministra Predraga Štromara

Napisala on Pon, 30/09/2019 - 10:09,

Poštovani,

Ponukan najnovijim izjavama našeg sumještanina na dužnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra graditeljstva i prostornog uređenja gospodina Predraga Štromara, izrečenim na svečanoj sjednici povodom Dana Općine Sračinec,  naprosto sam prisiljen reagirati i ovim se putem obratiti javnosti. Naime, naš sumještanin tamo se u svom govoru požalio na spori Internet u svojoj Općini Vinica zbog kojeg „ne može ni platiti račun jer sve zašteka“.

Smatram da svečana sjednica povodom dana Općine Sračinec nije bila primjereno mjesto za takve izjave, a niti primjedba o „štekanju“ nije baš točna jer se veliki broj naših mještana služi internetom i nema takvih „problema“.  

Vezano uz ulaganje u širokopojasnu infrastrukturu te time i brži internet na području Općine Vinica , potpredsjednik Vlade i ministar morao bi se prisjetiti   kako Općina Vinica nije bila uključena ni u jednu skupinu jedinica lokalne samouprave za koje je Varaždinska županija,   za vrijeme kad je on bio župan, izradila Plan razvoja širokopojasne infrastrukture . Stoga su Općina Vinica te Općine Donja Voća, Cestica, Petrijanec, Maruševec, Klenovnik, Bednja i Grad Lepoglava zajedno i same financirale izradu projektne dokumentacije odnosno izradu plana razvoja širokopojasne infrastrukture, a obzirom da u prvom pokušaju nismo uspjeli, projekt uvođenja širokopojasnog interneta ponovo je prijavljen ove godine.

Gospodin potpredsjednik Vlade i ministar ponovo je zaboravio kako je u mnogo situacija   i u mnogim projektima kojih je lista malo duža, mogao pomoći općini kako za vrijeme dok je obnašao dužnost župana, tako i sada kada je na dužnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra, no pomoć je uvjek izostala (možda zbog „lošeg interneta“ ?).

Stoga mogu poručiti gospodinu poptredsjedniku Vlade i ministru kako je Općina Vinica bez njegove pomoći riješila pitanje motela, vatrogasnog vozila, asfaltiranje cesta, nabavu komunalnog vozila- traktora i niz drugih općinskih problema kao i do sada, a uvesti će i širokopojasni Internet na svoje područje te provesti još mnoge projekte. Njegov upliv uvjek je završio negativno za općinu pa tako i u slučajevima koje sam već spomenuo, ali tu svakako još moram spomenuti uplitanje u rješavanje pitanja stanara u tzv. Djevojačkoj školi gdje je danas smješten vrtić, njegovu izričita zabrana rada ŽUC-a, HEP-a i ostalih komunalnih firmi na području općine od strane u vrijeme kada je bio župan, a što je danas srećom, ipak primjerenije i drugačije.

Sve njegove opstrukcije nastavljene su, ali gore od toga su te neumjesne izjave izečene u apsolutno neprimjerenim situacijama, a što nije prvi puta. Općina ima svoje predstavničko tjelo, Općinsko vijeće i izvršno u funkciji zamjenice i načelnika, općina je institucija kao i načelnik u interesu svih žitelja i ne smije biti ničija pongpong loptica ili još gore nečiji taoc. Upravo zato, o svemu ćemo obavijestiti predsjednika Vlade g. Andreja Plenkovića te predsjednika sabora g. Gordana Jandrokovića i saborske zastupnike jer ovo je ipak prevršilo svaku mjeru.

                                                                                                               Načelnik Općine Vinica

                                                                                                                  Marijan Kostanjevac