START 5. BICIKLIJADE VINICA - VARAŽDIN BREG U VINICI

Napisala on Pon, 23/09/2019 - 09:09,

 

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Varaždin, jučer je održana 5. Biciklijada Vinica – Varaždin Breg. Start Biciklijade ove godine bio je u Vinici, kod spomen obilježja osnutka 5 bojne 1 A brigade Tigrovi. Organizatori biciklijade prije početka utrke i okupljanja kod spomen obilježja, podijelili su svim sudionicima prigodne majce, vodu i klipiće.

Prije početka utrke zapalila se svijeća kod spomen obilježja 5. bojna 1 A brigade. Nakon paljenja svijeće svim okupljenima obratio se Josip Tot, v.d. predsjednik viničkih branitelja te im zahvalio na odazivu i zaželio sigurnu vožnju i sretan dolazak na konačno odredište.

Svim okupljenima obratio se i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, koji je osim zahvale na odazivu istaknuo značaj obilježavanja dana pobjede nad strostruko jačem neprijateljem tkz. JNA ali i naglasio ono najvažnije da ova trka čuva tekovine domovinskog rata i promiče istinu. Bitno je da se sva događanja odnose na doprinos svih branitelja, ali također moramo uvijek u srcu nositi one branitelje koji su svoje živote položili na oltar domovine. Načelnik je također zaželio ugodnu i lijepu vožnju svim biciklistima. Predsjednik Podružnice UDVDR, Varaždinske županije gosp. Branko Družinić pozdravio je sve prisutne i zahvalio na odazivu te zaželio da ova 5. Biciklijada uspješno završi s ciljem sjećanja na slavne dane rata i velike pobjede. Gospodin Družinić također je zaželio sretan završetak ove biciklijade.

Sudionici su u etapama uz kraća zaustavljanja počevši od Vinice, prošli kroz Zelendvor, Novu Ves, Sračinec, Varaždin, Trnovec Bartolovečki, Gornji Kneginec te su utrku završili u ŠRC Mozdrenjak.

Utrka je održana povodom Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije te je obuhvaćala ona mjesta u Varaždinu i njegovoj okolici koja su imala značajnu ulogu u Domovinskom ratu.

Organizatori ovom rekreativnom utrkom obilježili su i Europski tjedan mobilnosti (European Mobility Week - EMW) koji se svake godine od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije obilježava u cijeloj Europi i obuhvaća preko 1000 gradova, a posvećen je održivom kretanju i mobilnosti.