Projekt "#YouEU" završio svečanošću potpisivanja povelja o bratimljenju partnerskih općina

Napisala on Sri, 21/08/2019 - 08:08,

 

Trodnevna provedba projekta „Poslovi budućnsti za pomlađivanje baštine EU (#YouEU)“ završila je u nedjelju, 18.kolovoza svečanošću potpisivanja povelja o bratimljenju između Općine Vinica i partnerskih općina Radenci (Slovenija) , Vlora (Albanija) i Castrocaro terme e Terra del Sole(Italija). Potpisana povelja temelj je buduće suradnje kojom se načelnici u ime svojih općina obvezuju promovirati prijateljstvo i međusobno poštivanje te poticati organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove i ostale institucije svog područja na aktivnu razmjenu informacija, iskustva i primjera dobre prakse u svrhu pripreme zajedničkih inicijativa i projekata te aktivno uključivanje mladih u zaštitu kulturne i prirodne baštine Europske unije.

Posljednji dan projekta započeo je doručkom s medijima u Arboretumu, organiziranom ispred dvorca Opeka. Osim domaćina, Općine Vinica i Udruge mladih UMAMI Vinica te sudionika projekta iz partnerskih općina , doručku s medijima prisustvovali su i saborski zastupnik g. Anđelko Stričak, zamjenik Župana Varaždinske županije g. Tomislav Paljak, predsjednik Skupštine Varaždinske županije g.Alen Runac, županijska vijećnica i predsjednica Odbora za nacionalne manjine g-đa Nadica Dreven Budinski i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije g. Miran Bojanić Morandini. 

Načelnik Marijan Kostanjevac pozdravio je prisutne predstavnike medija te ih upoznao s projektom #YouEU čija je okosnica očuvanje kulturne baštine, kao i trenutnom fazom osnivanja Centra kompetentnosti    Arboretum Opeka.

- Za Centar kompetentnosti osigurano je 50 milijuna kuna, a uključuje i   uređenje dvorca i revitalizaciju arboretuma. Do Centra kompetencije nije bilo lako doći jer su određene političke strukture bile protiv pa sam se morao posebno angažirati i obratiti premijeru, g.Plenkoviću za pomoć. Kroz uspostavu Centra kompetentnosti Arboretum Opeka konačno će se riješiti pitanje uređenja i namjene dvorca i revitalizacije parka, a čemu sam posvetio cijeli svoj politički angažman i konačno se dočekao konkretnih pomaka. Zahvaljujem se i svima ostalima koji su dosada sudjelovali u ovom projektu, posebno premijeru Plenkoviću, saborskim zastupnicima Stričaku i Križaniću, županiji i županu Čačiću, pročelniku Huđeku jer ovaj projekt je ne samo lokalnog i županijskog već i državnog značaja, izjavio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. 

Prisutnima se obratio i g. Stričak te naglasio kako mu je posebno drago da je Općina Vinica nositelj ovog europskog projekta, čestitao načelniku i suradnicima na pripremi i provedbi projekta te ostvarenim mogućnostima za suradnju sa partnerskim Općinama, a posebno je naglasio važnost uspostave Centra kompetentnosti  Arboretum Opeka za čitav ovaj kraj.

U ime Varaždinske županije, nositelja projekta uspostave Centra kompetennosti Arboretum Opeka, sve prisutne pozdravio je g.Tomislav Paljak, zamjenik župana, a u svom prigodnom obraćanju pojasnio je koje će se sve aktivnosti i vrste radova odvijati u arboretumu te rekao kako je upravo u tijeku prikupljanje ponuda za izradu dokumentacije   temeljem projektnog zadataka .

U sklopu doručka sa medijima bila su prezentirana i autohtona jela viničkog kraja koja su pripremile vrijedne viničke žene koje su osim prepoznatljivih kolača i gibanica dočarale i nekadašnji tradicionalni vinički doručak.

Udruga mladih UMAMI   tom je prilikom organizirala i izložbu radova sudionika projekta nastalih na slikarskoj radionici. 

U toku jutra održani su i okrugli stol te radionica na temu buduće suradnje među općinama i partnerima te uvrđene osnove Akcijskog plana te karte poslova u području EU baštine i turizma.

Po završetku trodnevnih aktivnosti načelnik Marijan Kostanjevac, zadovoljan provedbom projekta,  izjavio je kako vjeruje da su svi sudionici projekta ponijeli lijepe uspomene iz Vinice te kako se nada kvalitetnoj suradnji s partnerima i budućim zajedničkim projektima .