DVD Vinica obilježava 130.godina neprekidnog djelovanja

Napisala on Sub, 01/06/2019 - 11:06,

Ovog tjedna DVD Vinica obilježava 130 godišnjicu neprekidnog djelovanja . Prvi u nizu događaja tim povodom  bila je velika javna vatrogasna vježba u kojoj su osim članova DVD Vinica sudjelovali DVD Donje Vratno i DVD Gornje Ladanje te vatrogasna društva iz susjednih općina. Lokacija pretpostavljenog velikog požara bila je zgrada Osnovne škole Vinica, a okupljeni su dobrovoljni vatrogasci pokazali gašenje požara zgrade, evakuaciju učenika i učitelja, , spašavanje ozlijeđene osobe s visine. Vježba je uspješno okončana te je postigla cilj, a to je provjera dijela hidrantske mreže, provjera vatrogasne opreme svih sudionika vježbe te najvežnije, provjeru operativne spremnosti i sposobnosti članova za djelovanje u najtežim uvjetima. Uz veliku broj okupljenih mještana, vježbu je nadgledao načelnik Marijan Kostanjevac.

Proslava je nastavljena predstavljanjem knjige „130 godina vatrogastva u Vinici“ autora Miroslava Kelemenića, ujedno i dugogodišnjeg dobrovoljnog vatrogasca te tajnika DVD Vinica, zapovjednika Vatrogasne zajednice Općine Vinica te predsjednika Stožera civilne zaštite. Bogato opremljena monografija rezultat je petogodišnjeg istraživanja i prikupljanja arhivske građe , a kao što sam autor kaže, osim osobnog motiva, jedan od motiva bio je ispravljanje povijesnih činjenica obzirom da su u knjizi Povijesni pregled vatrogastva viničkog kraja 1889-1989. namjerno ili nenamjerno izostavljeni ili izmijenjeni bitni podaci o osobama i vatrogasnim dužnsnicima koji su ostavili trag ne samo u viničkom već i u hrvatskom vatrogastvu. Jedan od tih dužnosnika DVD Vinica bio je Marijan Dolanski koji je 1937.godine kao predsjednik Vatrogasne župe Varaždin, tražio prekid hrvatskog vatrogastva,  koje je tada imalo tradiciju dulju od 60 godina,  s novoosnovanim jugoslavenskim savezom, kao i ponovno korištenje tradicijskog znakovlja i odora hrvatskog vatrogastva.

Svečanom predstavljanju monografije odazvali su se i unuci Marijana Dolanskog , a u kratkom obraćanju unuka Lada Szabo Kajfež čestitala je članovima DVD-a na jubileju te im zahvalila što čuvaju uspomenu na njenog djeda. Zahvalila je i svima koji su zaslužni da jedna od viničkih ulica nosi njegovo ime .

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Marijan Kostanjevac te čestitao vatrogascima na obljetnici, a Miroslavu Kelemeniću zahvalio na iznimnom trudu pohvalivši ujedno izdanje monografije.

Okupljeni posjetitelji mogli su kupiti primjerak monografije po prigodnoj cijeni, a imali su prilike uživati i u filmu o DVD-u Vinica.