Povodom Dana Općine održana svečana sjednica

Napisala on Sub, 27/04/2019 - 14:04,

Povodom Dana Općine Vinica  u petak je kao središnji događaj održana svečana sjednica kojoj su prisustvovali mnogobrojni uzvanici i gosti među kojima su bili Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i zastupnik u Hrvatskom saboru, zastupnici u Saboru Davor Ivo Stier, Josip Križanić te  Milorad Batinić, hrvatski general Mladen Markač, ujedno i počasni građanin Općine Vinica, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop,  župan Radimir Čačić,  predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac, brojni direktori javnih poduzeća, ravnatelji, predstavnici gospodarstvenika i viničkih udruga itd. Nakon himne koju je izveo školski zbor OŠ pod ravnanjem prof. Lucije Voćanec svečanu je sjednicu otvorio predsjednik Općinskog vijeća Marijan Mihalić pozdravivši sve prisutne.

U svom obraćanju načelnik Općine osvrnuo se na najbitnije događaje i  investicije u proteklih godinu dana : sanaciju klizišta  i nerazvrstanih cesta, dogradnju dječjeg vrtića, ulaganje u mlade i djecu kroz sufinanciranje smještaja djece u vrtiću, produženog boravka, a od prošle godine i potpora učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja.
- Sve smo to uspjeli napraviti unatoč otežavajućim  okolnostima, raspolažući s izuzetno malim općinskim sredstvima, ali i pod najgorim mogućim uvjetima nastalim vječitim politikanstvom i podmetanjima. Naravno, uz pomoć i angažman predsjednika Vlade, saborskih zastupnika Križanića i Stričaka, ministara i varaždinskog župana sve je bilo lakše i jednostavnije. Pred nama je razdoblje novih investicija i optimizma. Evo, baš jučer saznali smo da smo između 181 općine od prijavljenih projekata vrijednih  900.000 kuna dobili  78.000 kuna. Dobro ste čuli! Ali ipak, veliko hvala našem sumještaninu i uvaženom potpredsjedniku Vlade. Unatoč malim novcima koja su nam dodijeljena, i dalje sam optimist, ponosan HDZ-ovac koji časno odrađuje peti načelnički mandat,  sretan što sam okružen dobrim i vrijednim suradnicima. I zato želim svim žiteljima općine, župljanima i učenicima te nastavnicima škole i svima koji će danas ovdje dobiti priznanja čestitati Dan općine. Idemo dalje u nove pobjede za Vinicu i Hrvatsku – rekao je između ostalog načelnik Kostanjevac.

 Na svečanoj sjednici uručena su i javna priznanja zaslužnim privrednicima i  udrugama. Povelja Općine  Vinica dodijeljena je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Vinica povodom obilježavanja znaačajnog jubileja – 130. godina neprekidnog rada. Plaketu Općine Vinica primili su Kulturno umjetničko društvo Vinica koje već 40 godina radi na očuvanju tradicije, običaja i kulturne baštine i Udruga vinogradara Vinea  za doprinos unapređenju vinogradarstva i podrumarstva tijekom proteklih 20 godina. Plakete su  dodijeljene i Dentalnoj poliklinici Vinica, obrtu ABS Stolnik , tvrtki LA-GO keramika d.o.o. te Trgovina Taban iz Gornjeg Ladanja, za doprinos razvoju poduzetništva.

Već tradicionalno na svečanoj se sjednici uručuju i novčane nagrade najuspješnijim studentima. Ove godine novčane nagrade u iznosu od 5.000,00 kn  primili studenti Marko Hrnčić, Marko Gerbus i Ivan Ivančić,  zasluženo,  obzirom da su postigli prosjek svih ocjena od početka studija viši od 4,5.

Prisutne je u ime svih gradonačelnika i načelnika pozdravio Bruno Hranić, izaslanik  Martina Baričevića, predsjednika  Hrvatske zajednice Općina, ujedno i načelnik Općine Vidovec.

Župan Radimir Čačić također je pozdravio  prisutne te izrazio zadovoljstvo nedavnim potpisivanjem ugovora i pokretanjem projekta Arboretuma Opeka. Međutim, osvrnuo se i na gorući  problem ovog dijela županije, osobito općina uz državnu cestu D2 koje su opterećene prometovanjem teških kamiona zbog zatvaranja GP Mursko Središće za teške kamione.

 - Prema Zakonu o cestama, ministar prometa u suglasnosti s nadležnim ministrom MUP-a i graditeljstva, koji je, gle čuda, iz Vinice, donosi propis kojim se ograničava uporaba pojedinih javnih cesta za pojedina vozila i tim propisom stotine kamiona su natjerane na ovu cestu – rekao je.

Čestitke svim mještanima Vinice povodom Dana Općine uputio je i Anđelko Stričak, ustvrdivši  da  mještani ove godine doista imaju  razloga za slavlje, prije svega iz razloga što se konačno kreće s revitalizacijom Arboretuma, ali i stoga što će upravo razgovori, dogovori i vertikala koja je uspostavljena na relaciji općine, županije i države dati i rezultate.

U prigodnom programu tijekom svečane sjednice, osim Školskog zbora nastupile su i člaanice literrarno recitaorske grupe OŠ koju vodi nastavnica Nada Sikirica Sagradžija, folklorna i tamburaška sekcija KUD-a Vinica te ŽVS „Leluja“, a u dijelu prograama velečasni Mario Filipović, župnik župe Natkrižovljan, prezentirao je rezultae svojih istraživanja o Starom gradu (Burgu) Vinica.