Načelnik Općine o potpisivanju ugovora za Arboretum

Napisala on Pon, 15/04/2019 - 09:04,

IZJAVA NAČELNIKA OPĆINE VINICA POVODOM POTPISIVANJA

UGOVORA O ARBORETUMU

Ovo je doista velika stvar jer se konačno dogodilo ono što se trebalo već davno dogoditi.

Dakle, radi se ustupanju državne imovine - Arboretuma i dvorca Opeka na 50 godina čime su se stekli uvjeti prijave na natječaj i dobivanje europskih novaca , 70 milj kn za revitalizaciju, ponavljam revitalizaciju , najvrjednijega u čitavom kompleksu Arboretuma, a to je park, dok je dvorac iako u sklopu parkovne cjeline, ipak manje vrijednosti . Ovo što je ministar Marić napravio uvod je i uvjet za priču o Centru kompetentnosti, dakle ovo je dokaz kako ova Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem , koji je i sam bio uključen u cijelu priču, učinila veliki iskorak prema osnovnom cilju - revitalizaciji najvrjednijeg parka i arboretuma u ovom dijelu Europe. Ne treba zaboraviti da će , ako sve bude išlo po planu, primarno u park, onda i dvorac kroz projekt biti uloženo cca 35 milijuna kuna , dok će preostalih 35 mil kn biti utrošeno u srednju školu.

Općina Vinica sudjelovala je čitavo vrijeme u priči o revitalizaciji, međutim, općina je nažalost prije dolaska župana Čačića bila isključena iz svih aktivnosti iako je ideja o tom projektu   potekla od mene osobno,   kao načelnika i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Općine Vinica, uz podršku vrha stranke .

Neću se osvrtati unatrag jer sve što smo doživjeli doista nije za iznošenje u javnost, ali kao što sam i izjavio prilikom potpisivanja ugovora u županiji, nisam vjerujte mi, vjerovao da će se to ikada dogoditi !

Sada se sav trud, i naš i moj osobno, kao i naše stranke, ipak ostvario u sinergiji sa županijom i Vladom pa je slijedeći zadatak primiti se posla i čitavu priču odraditi do kraja. Kroz Centar kompetentnosti vraćamo i srednjoj školu poziciju koju zaslužuje , a Vinici dajemo šansu da se visoko pozicionira na turističkoj karti kako u državi tako i van granice.

Općina mora biti u sve uključena i upravo zato sam kao načelnik općine prisustvovao potpisivanju, jer se radi o prostoru kojim raspolaže i kojim prostorno planskom dokumentacijom upravlja Općina.

Ovim potpisivanjem konačno se i to na konkretan način Vlada i resorno ministarstvo dokazalo kao partner jedinici lokalne i regionalne samouprave   što dosada nije bio primjer.

Sa ministrom Marićem i njegovim suradnicama razgovarali smo i o darovanju zemljišta Općini, a radi se konkretno o prostoru i okolišu Lovačkog doma u Vinici, površini oko ribnjaka te ostalim nekretninama na području Općine Vinica koje su danas u vlasništvu Republike Hrvatske. Slijedom toga, ministar Marić će početkom svibnja   doći na potpisivanje ugovora o darovanju Općini Vinica, ali i Sveučilištu Sjever, Županiji, PZ Vidovec i ostalim općinama. Potpisivanje će biti upriličeno u našoj Općini i to u prostoru parka Arboretuma.

Ovom prilikom, u ime svih žitelja, želim još jednom zahvaliti premijeru i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Plenkoviću , čitavoj Vladi i svim ministrima na suradnji i razumijevanju. Zahvaljujem i saborskim zastupnicima Stričaku i Križaniću, a siguran sam da će naši glasači taj njihov veliki trud i angažman nagraditi već prilikom izbora članova za EU parlament.

                                                                                                         Načelnik Općine Vinica

                                                                                                            Marijan Kostanjevac