Načelnik na potpisivanju Ugovora o davanju kompleksa Arboretuma na uporabu za Centar kompetentnosti

Napisala on Čet, 11/04/2019 - 09:04,

U Varaždinskoj županiji jučer je u prisustvu načelnika Općine Marijana Kostanjevca bilo upriličeno potpisivanje Ugovora o davanju na uporabu Arboretuma i dvorca Opeka . Ovim Ugovorom Ministarstvo državne imovine dalo je Varaždinskoj županiji na uporabu u trajanju od 50 godina čitav kompleks Arboretum Opeka za potrebe provođenja projekta Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi.

- Činom potpisivanja ugovora između ministra Marića i župana Čačića konačno su stvoreni uvjeti za revitalizaciju Arboretuma čemu sam posvetio cijeli svoj politički angažman i život. Okosnica cijele priče o Centru kompetentnosti mora biti upravo park koji je u čitavoj priči i najvrijedniji, a u kojem više od 40 godina nije bilo posađeno ni jedno vrijedno stablo. Ovo je prilika da se europskim sredstvima uredi glasoviti perivoj, da   započne rekonstrukcija i sanacija dvorca te da Srednja škola Arboretum Opeka ponovo postane prepoznatljiva i reprezentativna u području poljoprivrede, voćarstva, hortikulture i urbanih parkova općenito. U sinergiji sa županijskim strukturama došlo je do 1. faze odnosno predrealizacije jednog vrijednog projekta – revitalizacije najznačajnijeg perivoja na području jugoistočne Europe što će uvelike utjecati na turističku ponudu te uvrstiti Općinu Vinica na kartu značajnih turističkih lokaliteta. Pošto se radi u području Općine Vinica, Općina će i nadalje biti uključena u apsolutno sve aktivnosti povezane sa uspostavom Centra kompetencija te sudjelovati u realizaciji čitavog projekta u suradnji sa Ministarstvom i županijom – naglasio je tom prilikom Načelnik Općine Vinica.

Prilkom susreta načelnika sa ministrom dotaknute su i druge teme vezane uz darovanja čitavog kompleksa oko Lovačkog dom,  dijela oko ribnjaka u Vinici te ostalih nekretnina koje su sad u vlasništvu Republike Hrvatske . Načelnik je zahvalio minstru i suradnicima, kao i premijeru Plenkoviću  koji je osobno bio uključen u čitav postupak oko Arboretuma te izjavio kako je ovo najkonkretniji vid suradnje državne vlasti i lokalne samouprave. Tom prilkom ministar je najavio svoj posjet Općini Vinica u 5. mjesecu kada će biti upriličeno potpisivanje ugovora o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske sa Općinom Vinica kao i drugim jedinicama lokalne samouprave, Sveučilištem Sjever, PZ Vidovec i ostalima.