Novosti iz Vatrogasne zajednice Općine Vinica

Napisala on Pet, 05/04/2019 - 11:04,

U petak 22.03.2019.  župan Varaždinske županije Radimir Čačić i zamjenik župana Tomislav Paljak sa suradnicima u sklopu obilazaka dobrovoljnih vatrogasnih društava na području županije, posjetili su i VZO Vinica odnosno središnje društvo DVD Vinica.

Župana i suradnike su uz članove skupštine VZO Vinica, dočekali predsjednik VZO Vinica Robert Kovačić te načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. Svrha ovih obilazaka je da se župan izravno upozna s problemima vatrogasaca i da se zajedničkim akcijama isti pokušaju riješiti. 

Kao i kod većine dobrovoljnih vatrogasnih organizacija najviše problema vatrogascima stvaraju skupi liječnički pregledi, osiguranja vozila i članova te visoke cijene osobne zaštitne opreme, ali i smanjenje broja operativnih članovi zbog odlaska mladih, osposobljenih članova na rad u inozemstvo.  Od strane župana predstavljena je ideja da se županija uključi u rješavanje problema i to izgradnjom odgovarajuće ordinacije medicine rade u sklopu Doma zdravlja Varaždin, gdje bi se obavljali liječnički pregledi za vatrogasce pa nižim cijenama pregleda te da se s osiguravajućim kućama pokuša naći model kojim bi se smanjile i cijene osiguranja. Također zanimljiva je i ideja da se zajedničkim nastupom snizi cijena vatrogasne opreme.

Na kraju sastanka predsjednik DVD Vinica Ivica Lazar predstavio je županu program obilježavanja obljetnice 130 godina vatrogastva u Vinici; na što je župan Radimir Čačić obećao i financijsku potporu za vrijedan jubilej DVD Vinica u iznosu od 15.000,00 Kuna.

 

Članovi Vatrogasne zajednice općine Vinica održali su u srijedu, 03. travnja 2019. godine Redovnu izvještajnu sjednicu Skupštine, na kojoj su osim članova Skupštine bili prisutni i brojni gosti iz VZO Maruševec, VZO Cestica i VZO Petrijanec, kao i načelnik općine Vinica, Marijan Kostanjevac i predsjednik vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović. Nakon intoniranja himne Republike Hrvatske i vatrogasne himne odana je počast preminulim vatrogascima i poginulim hrvatskim braniteljima, a potom je sudionike sjednice Skupštine pozdravio Robert Kovačić, predsjednik Zajednice, nakon čega je jednoglasno prihvaćen dnevni red i radna tijela za vođenje sjednice. Uz predsjednika Zajednice u radno voditeljstvo izabrani su Miroslav Kelemenić, zapovjednik VZO Vinica i tajnik Robert Brodar. Prije podnošenja izvješća skupština je potvrdila dva nova člana skupštine Ivana Kelemena i Sinišu Vrbanca.

Izvješće o radu Vatrogasne zajednice općine Vinica za 2018. godinu podnio je zapovjednik Miroslav Kelemenić, a o materijalno-financijskom poslovanju govorio je predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Robert Kovačić. Nakon usvajanja izvješća i plana rada za 2019 godinu uslijedio je svečani dio sjednice na kojem je Stjepan Bregović – Caki, primio diplomu počasnog časnika koju mu je uručio predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović. Ovom diplomom DVD Vinica zahvaljuje svojem članu Stjepanu Bregoviću, uz Općinu Vinica, jednom od značajnijih donatora društva.

Na kraju sjednice prisutnima su se obratili Predsjednica VZO Petrijanec Nataša Šincek, te predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, koji se je osvrnuo na novi zakon o vatrogastvu.    Zadovoljstvo dobrim radom i organizacijom VZO Vinica izrazio je i načelnik općine Vinica Marijan Kostanjevac.