Predstavnici Savjeta mladih Općine Vinica u Saboru RH

Napisala on Pet, 22/03/2019 - 10:03,

U utorak, 19. ožujka 2019. godine održana je u Hrvatskom saboru Godišnja konferencija savjeta mladih u Republici Hrvatskoj. Bila je to prva konferencija ovakovog tipa, a iz Savjeta mladih Općine Vinica prisustvovale su Ivana Jakopanec, predsjednica Savjeta mladih Općine Vinca i Doroteja Žmegač, potpredsjednica Savjeta mladih Općine Vinica. 

Savjet mladih Općine Vinica djeluje nešto manje od godinu dana te je ova konferencija bila prilika za povezivanje sa savjetima mladih iz cijele države. Prilikom svečanog otvorenja prisutnim predstavnicima prigodnim su se govorom obratili Tanja Herceg, predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske, Lovro Kuščević, ministar uprave, Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i mr.sc. Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske. 

Na konferenciji su održane tri panel rasprave:

  1. 1.Savjeti mladih u Republici Hrvatskoj – postojeće stanje
  2. 2.Sudjelovanje mladih na lokalnoj razini i uloga savjeta mladih u radu JLP(R)S-a
  1. 3.Mladi kao prioritet 

U prvoj panel raspravi sudjelovali su Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Damir Mandić, gradonačelnik grada Karlovca, Ljubica Ambrušec, načelnica Općine Gradec i Tanja Herceg, predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske, a moderatorica je bila Ivana Barac, članica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske. Svi navedeni dali su primjere dobre prakse za svoj grad ili općinu te savjetovali mlade kako savjet mladih treba djelovati i kako kod njih djeluje. 

Nakon prve panel rasprave održana je radionica na temu: „Sudjelovanje mladih na lokalnoj razini – stanje, izazovi, rješenja“. Na radionici sudionici su se djelili na grupe te su postojale tematske skupine pitanja na koja se odgovaralo grupnim radom. 

Druga panel rasprava bila je zapravo rasprava održanih radionica. Na početku rasprave facilitatori radionica predstavili su zaključke donesene tijekom radionica. Prigodnim govorom obratio se Matija Kikelj, savjetnik ministra rada i mirovinskog sustava i koordinator Radne skupine za podršku savjetima mladih na općinskoj, gradskoj i županijskoj razini Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske. Moderatorica je bila Ivana Barac, članica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske. 

Na trećoj panel raspravi sudjelovali su Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ante Martić, voditelj Odjela za podršku i praćenje provedbe programa EU, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i dvoje predstavnika savjeta mladih izabranih od strane facilitatora na temelju aktivnog sudjelovanja tijekom radionica. Moderatorica je bila Tanja Herceg, predsjendica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske. Navedeni su odgovarali na pitanja i probleme te dali kratki osvrt na stanje, izazove i rješenja koja su mladi istaknuli tijekom radionice. 

Na svakoj panel raspravi, mladi su postavljali pitanja te aktivno sudjelovali u raspravama. Pokušalo se odgovoriti na sva postavljena pitanja i probleme. 

Konferenciju su zatvorili Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Tanja Herceg, predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske. 

Konferencija je pozitivno djelovala na sudionike, svi su mogli aktivno sudjelovati, iznijeti svoje probleme, predložiti efikasna rješenja, raspravljalo se i razmjenjivalo iskustva o radu savjeta mladih na općinskoj, gradskoj i županijskoj razini. Mladi su se upoznavali i ostvarivali jaču međusobnu povezanost. 

Nakon konferencije svi zainteresirani mogli su se priključiti radionici „Europski parlament i prioriteti mladih - #ovajputglasam #izborieu2019“ u Kući Europe u Zagrebu.