Otvorena Izložba vina VINEA 2019

Napisala on Ned, 10/03/2019 - 10:03,

Ove je subote u dvorani Općine Vinica  otvorena  19. izložba vina Vinea  2019. Nakon himne „Lijepa naša“ u izvođenju ŽVS Leluja okupljenima se obratio predsjednik Udruge Vinea Vinica, g. Stjepan Kovačić koji se ukratko osvrnuo na rad i djelovanje Udruge  te zahvalio svima koji su doprinijeli da se ova izložba vina održi kao i svima koji su svoja vina dali na ocjenjivanje.

 Sve pripreme za ovu izložbu kvalitetno je odradio Organizacijski odbor izložbe vina na čelu s predsjednikom g. Zvonkom Rožmarićem , jednim od inicijatora osnivanja Udruge vinogradara koji je spomenuo da izložba vina u Vinici, po velikom broju zaprimljenih uzoraka svake godine, spada u konkurenciju jakih i priznatih izložbi u Republici Hrvatskoj.

Osvrt  na  zaprimljene uzorke vina dala je i predsjednica Ocjenjivačke komisije gđa Marija  Kušćar čiji je zaključak da je usprkos problemima koji su zatekli vinogradare prošle godine, među kojima je posebno istaknula  klimatske promjene i bolesti, većina vinara svojim znanjem, marljivim radom i trudom uspjela proizvesti kvalitetna vina. Kako je bilo i odbačenih uzoraka vina, predsjednica je preporučila da se za procjenu optimalnog termina berbe i njegovanje vina svakako potraži savjet stručnih osoba.

Općina Vinica, kao jedan od pokrovitelja i organizatora Izložbe Vina od samog početka podržava i potpomaže rad Udruge vinogradara, a prema riječima načelnika Općine g. Marijana Kostanjevca koji s ponosom ističe da su vina Viničkog vinogorja od davnina poznata kao kvalitetna, usprkos problemima s kojima se vinogradari bore pokazuju znanje i nastojanje da se brend viničkih vina nastavi. Načelnik je između ostalog čestitao svim nagrađenim vinogradarima na osvojenim odličjima i priznanjima te zahvalio svima koji su sudjelovali organizaciji Izložbe te posebno pozdravio visoke dužnosnike i uvažene goste ove izložbe kao i sve vinogradare, vinogradarke i mnogobrojne mještane koji su se okupili povodom održavanja Izložbe.

Ovogodišnja izložba vina održana je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva godpodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva turizma i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Varaždinske županije pa su  izložbi  prisustvovali uvaženi dužnosnici , među kojima i g. Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i osobni izaslanik ministra poljoprivrede g. Tolušića, g. Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade RH i minitar graditeljstva i prostornog uređenja, i sam vinogradar i član Udruge Vinea, g. Radimir Čačić, župan te g. Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije. Osim g. Radimira Čačića te g. Predraga Štromara, koji su se prigodnim govorom obratili prisutnima, sve prisutne  pozdravio je g. Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu  poljoprivrede i osobni izaslanik ministra Tolušića. G. Majdak posebno je naglasio kako je u protekloj godini Ministarstvo poljoprivrede do sada osiguralo najviše sredstva namijenjenih unapređenju poljoprivrede te posebno pozvao vinogradare da prijave svoje projekte na mjere Vinske omotnice otvorene prije 2 mjeseca kojom je vinogradarima na godišnjoj razini, sve do 2023. godine namijenjeno 11,1 milijun kuna.

Među ostalim gostima bili su  načelnici i  prestavnici susjednih općina, pročelnik UO za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije dr. sc. Dragutin Vincek, predsjednik Općinskog Vijeća Općine Vinica g.Marijan Mihalić, zamjenica načelnika i ravnateljica OŠ Vinica gđa Mirjana Jambriško, ravnateljica SŠ Arboretum Opeka g-đa Rajka Tršinski, prečasni Valent Posavec, kao i predstavnici sponzora i donatora ovogodišnje izložbe.

Cijelu izložbu, osim spomenutih ŽVS Leluja, prigodnim kulturno umjetničkim programom upotpunili su učenici Osnovne škole Vinica pod vodstvom  učiteljica Lucije Voćanec, Marijane Majhen i Nade Sagradžija-Sikirica . Učenici SŠ Arboretum Opeka pod vodstvom prof. Vesne Šipek aktivno su bili uključeni u organizaciju izložbe, od sudjelovanja kod ocjenjivanja do lijepo uređenog prostora održavanja izložbe. Veziljska sekcija KUD-a Vinica i Školska zadruga Vrčeki  obogatili su Izložbu svojim  ručnim radovima i rukotvorinama  koje nisu zaobišli znatiželjni pogledi okupljenih sudionika.

Nakon službenog otvaranja i razgledavanja izložbe   okupljeni gosti  i vinogradari  izložbu imali su priliku degustirati   nagrađena vina, uz  prigodne zvuke  tamburaškog sastava. 

Na ovogodišnjoj izložbi izloženo je i ocijenjeno ukupno 330 uzoraka vina iz Varaždinske i Međimurske županije te iz Republike Slovenije.

Prema ocjeni povjerenstva ovogodišnji šampion Izložbe vina bilo je vino traminac-polusuho-berba 2018, Vinogradništva Šemveter iz Svete Ane iz Slovenskih goricah, a titula šampiona Udruge VINEA ove je godine pripalo polusuhom vinu bijeli pinot vinogradara Kostanjevec Renata.