Vinički vinogradari s veseljem obilježili blagdan Sv Vinka

Napisala on Sri, 23/01/2019 - 10:01,

U organizaciji Udruge vinogradara „VINEA“ iz Vinice te Općine Vinica u Vinicabregu se na blagdan Sv. Vinka okupio velik broj vinogradara i njihovih gostiju među kojima su bili i saborski zastupnik Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije Radimir Čačić te slovenski prijatelji, vinogradari iz Lenarta, a kako bi zajedno obilježili početak sezone radova u vinogradu. Ovog puta domaćin okupljanja bio je potpredsjednik udruge Petar Leskovar . Domaćin se sa svojom obitelji pobrinuo za dovoljne količine hrane i pića, a tamburaši za dobar štimung prisutnih prigodnim pjesmama.

 Prije samog obreda blagoslova i rezanja trsa, domaćin je pozdravio okupljene vinogradare i goste te zahvalio svima na dolasku. Vinički je župnik Valent Posavec za vrijeme blagoslova svih vinograda između ostalog podsjetio na muku i žrtvu  Sv. Vinka koji se štuje već 2000 godina, a nakon blagoslova trsja, domaćin Petar Leskovar uz pomoć predsjednika Udruge vinogradara „Vinea“ Vinica Stjepana Kovačića i načelnika Općine Vinica Marijana Kostanjevca te ostalih članova Udruge, porezali su nekoliko trsova koji su za ovu prigodu bili ukrašeni najboljim domaćim kobasicama i špekom. Poslije rezanja trsje  se zalilo vinom kako bi  se probudilo i kako bi bolje rodilo ove godine.

Svi prisutni uživali su još neko vrijeme u vinogradu, a druženje  povodom Vincekova nastavilo se uz grah, gemište i pjesmu u dvorani općinske zgrade u Vinici.