Svaka se kuna uložena u mlade vraća stostruko

Napisala on Čet, 12/06/2014 - 07:06,

Na samom kraju nastavne godine svi se rado prisjećamo uspjeha koji su postizali učenici i njihovi učitelji, profesori i mentori. Tako je, eto, sada i prilika da se s ponosom osvrnemo na jednu učenicu, gimnazijalku Prve gimnazije Varaždin, mladu žiteljku naše Općine Vinica, učenicu 3. razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije, Petru Jambriško. Naime, ove godine, ona je već treći put sudjelovala na finalu informatičkog natjecanja pod nazivom American Computer Science League, natjecanju koje se sastoji od programiranja, timskog dijela natjecanja, te individualnog rješavanja problemskih zadataka. Ove godine Petra se natjecala u najvišoj kategoriji ovog natjecanja i s jednom je greškom u rješavanju problemskih zadataka, osvojila drugo mjesto, dok je njezin tim zauzeo šesto mjesto. Za nju je to u sve ove tri godine bio najbolji rezultat. U finalu natjecanja sudjelovalo je 76 timova koji su tu mogućnost dobili rezultatima kvalifikacijskih natjecanja od ukupno 202, koji su se natjecali u kvalifikacijama, odnosno ukupno 314 učenika od 816 koji su krenuli u kvalifikacije. Od ostalih učenika iz timova Prve gimnazije treba istaknuti i 1. mjesto koje su ostvarili Josip Kelava, Nikola Šalgaj i Kaja Pavlinić, 2. mjesto koje su, osim Petre, još osvojili Tomislav Gregurić i Filip Vidović te 3. mjesto koje je osvojio Luka Šopar. Svi članovi tima Senior 5 tako su osvojili jednu od prve tri nagrade.

Načelnik općine Vinica, Marijan Kostanjevac, ovim putem želi čestitati i zahvaliti Petri na uloženom trudu i postignutom rezultatu. Njezin put u SAD svake godine Općina Vinica popratila je donacijom na zahtjev Prve gimnazije Varaždin na njihov račun i na taj način pomogla zatvoriti financijsku konstrukciju.

Na istom takvom natjecanju već je nekoliko puta prije par godina sudjelovao i tadašnji učenik Prve gimnazije Nenad Banfić, koji je sada uspješan student na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a o čemu ste mogli također čitati na mrežnim stranicama naše općine. Jedan i drugi zavrjeđuju sav naš ponos koji prema njima osjećamo i zahvalni smo im što su ime Općine Vinica prenijeli u SAD na jedno takvo veliko natjecanje.