Općinska uprava Općine Lenart u radnom posjetu Općinama Donja Voća i Vinica te Hrvatskom saboru

Napisala on Čet, 06/12/2018 - 10:12,

Župan mag. Janez Kramberger  i  djelatnici općinske uprave Općine Lenart  u utorak  su zaključili projekt „DETOX“  radnim posjetom  partnerskim  općinama  Donja Voća i Vinica.  U Općini Donja Voća gdje ih je  dočekao načelnik Kruno Jurgec razgledali su tradicijsku voćansku kuću  uređenu u  sklopu zajedničkog prekograničnog projekta „DETOX“, a  u nastavku su posjetili Općinu Vinica i viničku tradicijsku kuću, također uređenu  kroz spomenuti projekt. Tamo ih je  dočekao i pozdravio načelnik Općine Marijan Kostanjevac. Župan mag. Janez Kramberegr  i načelnici Općina Donja Voća i Vinica izrazili su zadovoljstvo rezultatima prekograničnog projekta postignutim na  području infrastrukture i drugih aktivnosti koje su bile realizirane u toku dvije godine koliko je trajao projekt „DETOX“.  Nakon kraćeg zadržavanja u Općini Vinica, zajedno s viničkim načelnikom koji im je  bio domaćin za boravka u Hrvatskoj,  gosti su krenuli put Zagreba, u  dogovoreni  posjet Hrvatskom saboru.  Goste je  Saboru  dočekao i primio zastupnik  g.Davor Ivo Stier, raniji ministar vanjskih poslova,  a tijekom susreta bilo je govora o prekograničnoj suradnji, aktualnim  prekograničnim projektima i sredstvima koja Europska unija u novom proračunu   osigurava upravo za te namjene odnosno za  jačanje prekogranične suradnje. Za vrijeme susreta pridružio im se i saborski zastupnik  g. Anđelko Stričak, a za uspomenu su napravljene i zajedničke fotografije. U pratnji saborskih zastupnika, gosti iz Slovenije nakratko su se našli i na galeriji sabornice u kojoj je  u tijeku bila sjednica.

Po završetku susreta sa saborskim zastupnicima i izlaska iz zgrade Sabora,  gosti iz Slovenije su  sasvim slučajno,  imali prilike susresti se s hrvatskim premijerom g.  Andrejem Plenkovićem koji je pred zgradom Vlade čekao albanskog kolegu.

-          U kraćem razgovoru objasnio sam premijeru kako su to naši slovenski prijatelji s kojima smo ostvarili  kvalitetnu prekograničnu suradnju,  premijer se pozdravio sa svakim od njih, a bilo je još malo vremena da se za uspomenu napravi  i zajednička fotografija  , rekao je načelnik Marijan Kostanjevac. 

Po odlasku s Markovog trga, gosti iz Slovenije  kroz Kamenita vrata spustili  su se na tržnicu Dolac pa do Trga Bana Jelačića u razgledavanje  zagrebačkog adventa.