Vinički vinogradari zadovoljni prvim pješačkim pohodom od klijeti do klijeti

Napisala on Pon, 03/12/2018 - 14:12,

U subotu 1. prosinca,  vinički su vinogradari u suradnji sa Općinom Vinica organizirali 1. Dan otvorenih pondruma. Nakon okupljanja kod zgrade Općine te pića dobrodošlice, vinogradari su krenuli na put prema Pešćenici Viniičkoj, do klijeti obitelji Milana Mašića gdje ih je dočekao doručak, naravno uz „kupicu“ dobrog vina. Nakon kraćeg odmora krenuli su iz Pešćenice Viničke prema Vinicabregu te se usput, prema planu i hodogramu pohoda zaustavili kod slijedećih domaćina , obitelji Abraham –Štromar. Treća destinacija na pohodu bila je kod klijeti obitelji Marijana Florjanovića, a nakon kraćeg zadržavanja, vinogradari si krenuli do slijedeće destinacije. Bila je to klijet obitelji Leskovar u Vinicabregu, gdje je osim vlasnika, vinogradare dočekao i pozdravio i velečasni Mario Filipović, župnik natkrižovljanski, koji ih je pozvao da na svom pohodu posjete crkvu Sv. Barbare i obnovljeni župni dvor. Vinogradari su prihvatili poziv velečasnog Maria koji ih je poveo u razgledavanje crkve upoznavši ih pri tom sa  životom i dijelima  Sv. Barbare. Nakon zajedničke molitve, vinički su vinogradari krenuli do slijedeće destinacije – obiteljske klijeti Stjepana Kovačića, predsjednika Udruge vinogradara „Vinea“ Vinica gdje su se uz okrijepu kratko odmorili i zadržali.

Do posljednje destinacije bio je i najduži put jer se od Natkrižovljana krenulo do obiteljske klijeti Branka Gerbusa u Sobrnju. Uz okrijepu za vinogradare koju je domaćin pripremio, sudionike pohoda dočekali su i muzikaši , TS „Frajkani“ . No unatoč dobrom raspoloženju, mogućnosti za dulje zadržavanje nije bilo obzirom da se već spustio mrak pa su vinogradari krenuli natrag prema polazištu, do općinske zgrade gdje ih je čekao grah sa špekom i kobasicama, pripremljen u režiji majstora Iveka Martinčevića.

Nakon obilaska svih šest destinacija i cjelodnevnog pješačenja, vinogradari su se konačno mogli opustiti, probati pripremljeni grah te uživati uz Frajkane i dobro vino.

-          Ovo je doista bilo jedno lijepo iskustvo i lijepo druženje, poslužilo nas je prekrasno vrijeme, svugdje smo bili lijepo dočekani i počašćeni dobrim vinima, narescima i domaćim kolačima. Zato hvala svima koji su se odazvali ovoj inicijativi, hvala svim domaćicama i domaćinima jer nam je doista bilo prekrasno pa treba već početi razmišljati  o slijedećem pohodu, izjavili su predsjednik Udruge vinogradara „Vinea“ Vinica Stjepan Kovačić,   zamjenik Pero Leskovar i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.