HOMMAGE AKADEMIKU MARKU CIGLARU, U POVODU 20. OBLJETNICE SMRTI

Napisala on Pet, 16/11/2018 - 09:11,

Dana 15.11.2018.g. u prostoru Pastoralnog centra Župe Sv. Marka ev. u Marčanu  održan je hommage akademiku Marku Ciglaru,  u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti –Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Podružnica Varaždin i Općine Vinica .

Tom prigodom nazočnima je o životu i radu akademika Marka Ciglara govorio akademik Berislav Topić, član Odjeljenja medicinskih nauka ANUBiH. Iz izlaganja akademika Topića prisutni su doznali da je akademik Marko Ciglar rođen u Vinici, dana 9.11.1911.g. od oca Marka i majke Katarine, a do odlaska na školovanje i stručno usavršavanje živio je u Vinici, u Ul. Vladimira Nazora kbr. 7.

Vrlo mlad, odnosno već s 25 godina akademik Ciglar promoviran je u liječnika opće prakse, da bi kasnije bio voditelj lječilišta u Krapinskim Toplicama i Daruvaru. Osnivač je Zavoda za balneologiju i medicinsku klimatologiju te Instituta za fizijatriju i rehabilitaciju u Ilidži, a bio je i član nekoliko akademija znanosti u inozemstvu te dobitnik mnogih visokih priznanja. Akademik Marko Ciglar umro je 16. listopada 1998. godine.

Primarius mr.sc.Goran Ivanišević, dr.med. – Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, u svojem je izlaganju naglasio da je iz literature koju je proučavao uočio da Vinica ima puno znamenitosti od prangera, kurija i dvorca, ima i poznatih ličnosti, ali na malo mjesta naišao je na informaciju o akademiku Ciglaru te je na kraju izlaganja izrazio želju da se svi podaci o životu i djelu akademika Ciglara objedine u svojevrsnoj monografiji .

Mr.sc. Ivica Vučak – Hrvatsko društvo za povijest medicine HLZ, nadovezao se na izlaganje primariusa Ivaniševića te je istaknuo kako Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti radi na tome da se svi podaci objedine na jednom mjestu te se radi na recenziji knjige o životu i stručnom radu akademika Ciglara.

Istaknuo je kako je inicijativa za ovo današnje okupljanje zapravo krenula od gospođe Blanke Glavica Ječmenica te da je u spomen na akademika Ciglara tiskana i prigodna kuverta s kratkom biografijom o akademiku Marku Ciglaru, koja je tom prigodom i podijeljena svima nazočnima.

Gospodin Vučak zahvalio je i obitelji pokojnog akademika Ciglara koja je spremna s javnošću podijeliti i neke od trenutaka iz privatnog života akademika Ciglara.

Nazočnima su se obratili i gospođa Blanka Glavica Ječmenica koja je istaknula koliko je bila ponosna u Sarajevu kada su joj, nakon što su saznali da je iz varaždinskog kraja, ljudi s oduševljenjem i velikim pijetetom pričali o akademiku Ciglaru, za kojeg do tada nije znala.

Gospodin Ivan Bek istaknu je da se ipak i u Vinici radilo na prikupljanju podataka o akademiku Ciglaru i prikupljena je određena građa radi izdavanja knjige „Sjaj viničke prošlosti“ no na žalost do objave knjige nije došlo.

Kratko se nazočnima obratio i gospodin Bošnjak, član Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Podružnica Varaždin.

Ovom su znanstvenom skupu  bile nazočne i unuke akademika Ciglara, gospođe Larisa i Narcisa te praunuka Paula, a u svojem kratkom obraćanju gospođa Larisa istaknula je kako ih kao djecu akademik nije zamarao svojim stručnim znanjem već da je bio sasvim običan djed, uz kojeg ih vežu prelijepe uspomene i ponos što su njegove unuke.

Prisutne je pozdravio i općinski načelnik gospodin Marijan Kostanjevac koji se zahvalio svim predavačima, na iznijetim detaljima o životu i stručnim dostignućima akademika Ciglara te se složio da je svu građu o akademiku Ciglaru potrebno objediniti, a ujedno se obavezao da će Općina Vinica financijski podržati izdavanje knjige o akademiku Marku Ciglaru.