Ove nedjelje - "Martinje - krštenje mošta u Vinici"

Napisala on Pon, 05/11/2018 - 10:11,

Kako je Vinica poznato vinogradarsko područje, uobičajeno je obilježavanje svih blagdana povezanih sa vinogradarstvom i vinarstvom od kojih je vinogradarima svakako najdraži blagdan sv. Martina. Stoga se s ciljem očuvanja tradicije i oživljavanja običaja pod okriljem Općine Vinica i ove godine, po 12. puta, organizira manifestacija „Martinje – krštenje mošta u Vinici“.   

 

Kao i ranijih godina, u organizaciju Martinja bit će uključene sve viničke udruge koje se financiraju iz općinskog proračuna i svaka od njih će se predstaviti svojom ponudom. Vinogradari uključeni u udrugu „Vinea“ obvezali su se osigurati dovoljne količine mošta i vina, članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Gornjeg Ladanja i Donjeg Vratna zaduženi su za pečenje kestena dok će članovi DVD Vinica pripremati omlet sa lukom i špekom. Žene uključene u rad Udruge umirovljenika, Čuvarice starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja koje već tradicionalno dolaze u svojim svečanim narodnim nošnjama, te članice Zajednice žena „Katarina Zrinski“ godinama pridonose ovoj manifestaciji slatkim iznenađenjem pa će se i ove godine pobrinuti za orehnjače, makovnjače, zlevke, klipiće, kiflice i ostale tradicijske kolače.

Članovi NK „Vinica“ i KK „Vinica“ pripremati će kotlovinu , a Udruga za šport i rekreaciju „Kapla“ preuzela je obvezu pripreme „krumpira v lončeku“ i prezentiranja kuhanja rakije. Branitelji iz UDVDR-a Klub Vinica zaduženi su za pripremu graha sa špekom, ribiči iz ŠRK Vinica okušati će se u pripremanju fish paprikaša , a lovci iz Lovačke udruge „Opeka“ pripremati će gulaš.  Članovi MK Bombelles za posjetitelje će pripremiti kobasice , a članice  Odbojkaškog kluba Vinica  posluživati će sve nabrojene delicije.   

 

 Osim toga svi posjetitelji moći će razgledati prodajnu izložbu rukotvorina koje su izradile članice veziljske sekcije KUD-a Vinica “Fijolica“ te učenici - članovi školske zadruge „Vrčeki“.  

 Za odgovoran posao „krštenja mošta u vino“ i razne špelancije te za dobro raspoloženje zaduženi su članovi KUD –a Vinica : tamburaška i folklorna sekcija te ŽVS „Leluja“. Kako neće izostati dobre zabave, organizatori pozivaju sve zainteresirane da u nedjelju, 11. studenog, svakako posjete Vinicu kako bi mogli uživati u bogatoj gastroponudi te zabavi koja počinje od 14,00 sati.