Još jedna uspješna Smotra folklora

Napisala on Ned, 28/10/2018 - 22:10,

Vinička kino dvorana i ove je subote  bila premala za sve posjetitelje  ovogodišnje Smotre foklora „Vinička jesen“.  Kulturno umjetničko društvo „ VINICA“ pod pokroviteljstvom Općine Vinica  organiziralo je 18. Međunarodnu smotru folklora na kojoj su gostovala  folklorna društva „Benedikt“ iz Svibovca Podravskog,  „ Bribir“ iz Bribira (Prigorsko-goranska županija) , „Trnovitica“ iz Velike Trnovitice ( Bjelovarsko-bilogorska županija), „Rak“ iz  Rakeka  (Slovenija) te  Volkstanzkries St Oswald bei Plankenwarth iz Austrije.   Domaćine su predstavile članice ŽVS Leluja,  zatim folklorna i tamburaška sekcija sa  prigodnom  koreografijom „Vinske špelancije“ te mali folklor učenika OŠ Vinica koji je svojom spontanošću i razigranošću  posebno oduševio  sve prisutne.  Posjetitelji  su  puna dva sata mogli  uživati u raznolikosti pjesama i plesova  kako iz različitih naših krajeva   tako i iz susjednih država.  Smotru je prigodnim pozdravnim govorom otvorio načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac te tom prigodom naglasio kako moramo biti zahvalni kulturno umjetničkim društvima koja s toliko entuzijazma njeguju  i čuvaju kulturnu i etno baštinu od zaborava, ali  i  kako je velika šteta da su financiranje i opstanak   društava  prepušteni  uglavnom skromnim proračunima jedinica lokalne samouprave.

 Smotri su uz mnogobrojne posjetitelje,  prisustvovali i saborski zastupnik  Anđelko Stričak, potpredsjednik Vlade i  ministar Predrag Štromar te zamjenik župana  Varaždinske županije Tomislav Paljak, zamjenica načelnika Općine Mirjana Jambriško,  vijećnici Općinskog vijeća te predstavnici viničkih udruga.

Ovogodišnja je smotra folklora završila   posebno veselo – nastupom  kulturno umjetničkog društva iz Austrije koje je svojim  plesovima i igrama  oduševilo sve prisutne, a radost i veselje  na licima posjetitelja na izlazu iz dvorane dokaz je da  naši stanovnici takve sadržaje izuzetno vole i cijene te da bi ih trebalo biti više.