Vinica je bila domaćin Završne konferencije projekta DETOX

Napisala on Čet, 25/10/2018 - 23:10,

  Danas je u viničkoj tradicijskoj kući održana Završna konferencija Projekta DETOX SL HR 98 „Ruralna detoksikacija upoznavanjem kulturne baštine. Projekt je to koji se u sklopu programa pogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija Hrvatska 2014-2020 posljednjih 25 mjeseci provodio na području Općine Vinica, susjedne Općine Donja Voća te na područjima partnerski h općina u Sloveniji - Lenart, Sveta Ana i Sveti Andraž v Slovenskih goricah. U projektu su još sudjelovali Fakultet za elektrotehniku, računarstvo i informatiku iz Maribora i Gradski muzej Varaždin te Zavod za zaštitu kulturne baštine Slovenije i Turistička zajednica Varaždinske županije kao pridruženi partneri. Projekt se financirao iz Euroskog fonda za regionalni razvoj, ukupna vrijednost projekta bila je 908.448,50 EUR-a , od čega je vrijednost subvencije EU iznosila 772.181,21  EUR.  Vrijednost projekta za  područje Općine Vinica iznosila je  128.810,38 EUR-a.

Cilj ovog vrijednog projekta bio je aktivno očuvati kulturnu i etno baštinu našeg ruralnog područja te je uključiti u prekogranični turistički proizvod. Stoga se tijekom trajanja projekta provodilo niz aktivnosti koje su doprinosile očuvanju i promociji kulturne i etno baštine.  

Bila su organizirana 42 događaja koje je ukupno posjetilo više od 4000 posjetitelja, obnovljeno je 6   objekta zaštićene kulturne baštine : Spomen kuća sa zbirkom Rudolfa Maistra , vinička tradicijska kuća, Hrgovo domaćinstvo , tradicijsko domaćinstvo u Gornjoj Voći s 3D „sobom doživljaja“ te Kaplovo i Grafonževo domačinstvo.

 Općina Vinica je zahvaljujući uključenosti u projekt obnovila staru kuću građenu od viničkog kamena vinicita i namjestila je opremom rađenom po uzoru na nekadašnji. Restauriran je pil sv. Ivana Nepomuka te izrađena replika Sramotnog stupa „Prangera“. Osim upriličene svečanosti otvaranja tradicijske kuće, u Vinici je održan etnofolk festival koji je okupio 7 kulturno-umjetničkih društava s područja projekta, organiozirano je 8 radionica na temu izrade ručnih radova, pripreme tradicijskih kolača i jela, viničke narodne nošnje te priča iz bogate viničke prošlosti. Drugim riječima, ove aktivnosti održane u Vinici okupile su više od 600 posjetitelja.

Partnerske općine također su obnovile stara domaćinstva te provodile niz radionica, sajmova, predstava i kino predstava na otvorenom, a na svim tim događajima sudjelovali su i predstavnici udruga iz svih partnerskih općina pa tako i iz Općine Vinica, a posjete su prerasle u suradnju i prijateljstvo pa tako možemo reći da obzira što je projekt DETOX na samom kraju, danas međusobno surađuju vatrogasna društva, vinogradari, kulturno-umjetnička društva i umirovljenici partnerskih općina, a njihova će suradanja sigurno rezultirati novim projektima.

Završna konferencija projekta počela je pozdravnim govorom načelnika Općine Vinica Marijana Kostanjevca te načelnika vodećeg partnera, Općine Lenart mr. Janeza Krembergera dok je rezime za ćitavo po dručje projekta dala Sara Berglez Zajec, predstavnica konzultantske kuće Profuturus d.o.o. iz Maribora . U nastavku konferencije predstavnici projektnih partnera predstavili su rezultate i dostignute ciljne skupine projekta na svom području. Prisutnima se obratila i gđa Mateja Topolovec Malarić, ugovorna upraviteljica projekta iz Agencije za regionalni razvoj te im čestitala na postignutim rezultatima. Konferencija je završila progodnim programom u kom su sudjelovali učenici Osnovne škole Vinica te Doroteja Žmegač koja je pročitala pjesmu „Kamen vinički“ našeg viničkog pjesnika Ivana Beka. Završnoj konferenciji prisustvovala je i ravnateljica OŠ, ujedno i zamjenica načelnika.