U VINICI ODRŽAN 1. DJEČJI FESTIVAL „KAJKAVSKA KULTURNA BAŠTINA“

Napisala on Pon, 21/05/2018 - 09:05,

Ove nedjelje u Općini Vinica održan je dječji festival „Kajkavska kulturna baština“ u organizaciji Udruge „Glazbena baština“ Varaždin, pod pokroviteljstvom Općine Vinica, Osnovne škole Vinica, grada Varaždina, Glazbene agencija „Loop“ Varaždin, Copy centra Habulan i Horvat univerzal Varaždin.

Prema riječima organizatora, ovo je prva godina održavanja festivala i kao mjesto održavanja izabrana je Općina Vinica, a u narednim godinama festival bi trabao mijenjati mjesto održavanja diljem našeg područja. Izvođači su djeca, učenici osnovnih škola koji izvode pjesme kajkavskog govornog područja, čime se želi promicati kajkavska govorna i glazbena baština.

Na samom početku festivala, predstavnik organizatora g. Knapić zahvalio je Općini Vinica i načelniku Marijanu Kostanjevcu što su prepoznali ovaj projekt kao vrijedno događanje i omogućili da se prvi festival održi u Vinici te izrazio nadu da će se Općina uključiti i u idućim godinama i da će festival imati svoj nastavak. Puna dvorana posjetitelja pokazuje da je i publika prepoznala festival kao interesantan i vrijedan, a po reakcijama publike koja je uživala u pjesmama malih izvođača izgleda da će festival imati ne samo nastavak nego i svoju vjernu publiku koja će pratiti ovaj događaj i u narednim godinama.

Na festivalu su predstavljene 22 pjesme koje su izvodili učenici Osnovnih škola iz Sračinca, Petrijanca, Cestice, Višnjice, Kneginca, Vinice i DND Varaždin uz glazbenu pratnju Varaždinskog tamburaškog orkestra kojim je ravnao dirigent g. Zlatko Sokić.

Vinički osnovnoškolci predstavili su se pjesmama „Po lojtrici gor i dol“ u izvođenju zbora OŠ Vinica, „Da sam ti lasima zvezala roke“ u izvođenju Janje Malić, „Kaj nam pak moreju“ koju je otpjevao Vokalni sastav OŠ Vinica, duet Ana Maria Hrgar i Roko Rožmarić , „Oko jene hiže“ izvele su Doroteja Sedlar i Karla Rožmarić, a sve pod mentorstvom prof. Gordane Kos Kolar. Voditelji festivala također su bili učenici OŠ Vinica, Petar Galeković i Nika Hrnčić  koje je pripremila učiteljica Božidarka Hošnjak.

Završnu pjesmu „Po lojtrici gor i dol“ koju su izveli zbor OŠ Vinica zajedno sa svim izvođačima, zapjevala je i publika koja je velikim pljeskom podržavala sve izvođače tijekom cijelog trajanja koncerta.

Na kraju festivala okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica te je u ime svih vijećnika Općine Vinica, predsjednika vijeća g. Mihalića, zamjenice gđe Mirjane Jambriško i u svoje osobno ime zahvalio svim sudionicima, malim izvođačima i njihovim mentorima koji su se predstavili na festivalu, kao i svim posjetiteljima koji su došli podržati izvođače i ovaj dječji festival . Načelnik je pohvalio sve sudionike festivala i izrazio sreću što se prvi festival održao baš u Vinici.   - Općina Vinica prepuruča se za nastavak suradnje i iduće godine i nek „Kajkavska kulturna baština“ živi za navek, izjavio je načelnik Marijan Kostanjevac na kraju svojeg govora.