U OPĆINI VINICA OTVORENO TREĆE GRADILIŠTE AGLOMERACIJE VARAŽDIN

Napisala on Uto, 08/05/2018 - 13:05,

Današnjim otvaranjem gradilišta u Općini Vinica, točnije u Gornjem Ladanju u Ulici Matije Gupca započela je realizacija trećeg podugovora projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Varaždin“. Ukupna očekivana vrijednost cjelokupniog Projekta iznosi 855,8 milijuna kuna, koji je komunalna tvrtka Varkom d.d., javni isporučitelj vodnih usluga, uspješno kandidirala za Europska sredstva. Projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda sa oko 71% udjela, oko 12% Hrvatske vode, 12% Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i 5-6% partneri JLS.

Prema riječima Željka Bunića, direktora Varkoma ovaj dio Aglomeracije, trasa A-2, s obzirom na konfiguraciju terena, dužinu, a time i financijski jedan je od najzahtjevnijih dijelova, a njime će se riješiti sustav odvodnje u dužini većoj od 100 km.

Očekivana vrijednost radova kroz Općinu Vinica iznosi 41,6 milijuna kuna što je najveća investicija od osnutka Općine pa je iz toga i vidljiva važnost Projekta za Općinu. Načelnik Općine Vinica, Marijan Kostanjevac istaknuo je da Općina Vinica već 10 godina ima ishodovane sve potrebne dozvole i da je početak radova u Općini dočekan s nestrpljenjem, a Općina Vinica će za realizaciju izdvojiti oko 2,5 milijuna kuna iz Proračuna. S obzirom na teren, usku ulicu i radove, prometni uvjeti će sigurno biti otežani te je zamolio mještane G. Ladanja za razumijevanje i strpljenje.

Osim Općine Vinica, ovim dijelom Aglomeracije Varaždin obuhvaćene su i Općina Cestica, Općina Sraćinec, Općina Petrijanec pa su svi načelnici spomenutih Općina  izrazili zadovoljstvo što je započela realizacija Projekta jer on ima velik značaj za čitavo područje. Završetkom Projekta spomenuto područje biti pokriveno sustavom odvodnje, a krajnji cilj je priključenje na pročistač otpadnih voda Varaždin. Župan Varaždinske županije Radimir Čačić spomenuo je da Županija ne sudjeluje financijski, ali daju potporu na sve ostale načine od ishodovanja dozvola preko rješavanja imovinsko-pravnih pitanja.

Otvaranju gradilišta prisustvovao je i Ministar graditeljstva i prostornog uređenje i Potpredsjednik Vlade g. Predrag Štromar koji je naglasio da projekt ima veliku važnost na stanje podzemnih voda i time će se sačuvati izvori pitke vode kao jedan od vrijednih resursa kojima Republika Hrvatska raspolaže.

Početkom radova zadovoljan je i voditelj projekta Željko Štromar koji je između ostalog naglasio da je predviđeno trajanje projekta u ovom dijelu oko 46 mjeseci te se nada da neće biti nikakvih problema da izvoditelj radova tvrtka Cestno podjetje Ptuj d.d. radove završi u roku.

Otvaranju gradilišta prisustvovali su i Saborski zastupnik  Anđelko Stričak i gradonačelnik Varaždina Ivan Čekoh koji su zajedno s načelnikom Općine Vinica, Marijanom Kostanjevcom i ostalim dužnosnicima obišli gradilište i početak radova.