ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE VINICA

Napisala on Ned, 22/04/2018 - 11:04,

U prisustvu mnogobrojnih uzvanika i gostiju jučer je kao središnji događaj obilježavanja Dana Općine Vinice, održana Svećana sjednica Općinskog vijeća.

Prije samog početka sjednice položeno je cvijeće i zapaljene svijeće na grobu hrvatskog viteza Mladena Kasuna, poginulog ročnika Daria Gašparić, kod Centralnog križa i kod Spomen obilježja, a polaganju je uz načelnika Općine Vinica Marijana Kostanjevca, zamjenice Mirjane Jambriško, predsjednika Općinskog vijeća Marijana Mihalića, predsjednika UDVDR-a Klub Vinica Ivana Krajcer te majku poginulog Mladena Kasuna, prisustvovao i general Mladen Markač.

Sjednici su osim članova Općinskog vijeća, načelnika Marijana Kostanjevca i zamjenice Mirjane Jambriško, među mnogobrojnim gostima prisustovali Anđelko Stričak, saborski zastupnik i osobni izaslanik premjera Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, pomoćnik ministra poljoprivrede Damir Tuđan, pomoćnik ministra prostornog uređenja i graditeljstva Milan Rezo, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, general Mladen Markač, brojni gradonačelnici i načelnici među koijima i načelnici partnerskih Općina Lenart i Sv. Ana iz Slovenije, Janez Kramberger i Silvo Slaček, direktori, ravnatelji i predstavnici javnh poduzeća i ustanova, vinički poduzetnici i predstavnici viničkih udruga.

Nakon himne “Liijepa naša„ koju je otpjevala Gabriela Hrženjak te himne Sv. Marka u izvedbi zbora OŠ Vinica, gostima i uzvanicima obratio se predsjednik Općinskog vijeća Marijan Mihalić. Predsjednik vijeća se nakon upućenih pozdrava i dobrodošlice ukratko osvrnuo na rad vijeća te naglasio kako mu je posebno drago da su svi akti u proteklih godinu dana usvojeni jednoglasno.

Prisutne je pozdravio i obratio im se i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac koji je u samom početku izlaganja podsjetio na bogatu povijest Vinice koja je od davnih vremena bila mjesto poznato po prirodnim ljepotama, ali i gospodarskom razvoju.

U svom je govoru istaknuo da je protekla godina bila vrlo uspješna za općinu s ukupnim investicijama od 10 milijuna kuna, a posebno je napomenuo uređenje županijske ceste u Gornjem Ladanju čime je riješen problem najopasnije prometnice na području općine. Osvrnuo se i na ostale provedene projekte na području općine u proteklih godinu dana, od kojih je izdvojio energetsku obnovu objekta tzv. Motela, uređenje dječjih igrališta, sanaciju krovišta župne crkve sv. Marka ev., sanaciju temelja kurije Patačić, uređenje vile u Arboretumu, statičku sanaciju dijela Burga Vinica te sanaciju nerazvrstanih cesta. Usto, sredstvima EU projekta vrijednog ukupno milijun kuna uređena je i Vinička tradicijska kuća te je izrađena replika Prangera i restauriran pil sv. Ivana Nepomuka.

– Nakon razdoblja krize ova nam je vlada dala dugo očekivani vjetar u leđa tako da nakon godina apsolutne opstrukcije započinjemo nešto značajnije raditi, istaknuo je načelnik Marijan Kostanjevac.

Načelnik se osvrnuo i na buduće projekte, početak radova na projektu Aglomeracije vrijednom 36 milijuna kuna,izgradnju dječjeg vrtića, proširenje kino-dvorane, adaptaciju vatrogasnog doma u Vinici u vatrogasni centar, završetak kurije Patačić i vile u Arboretumu i kandidaturu Arboretuma kao Centra konpetencija u poljoprivredi koji će kandidirati Varaždinska županija te ovom prilikom zamolio župana Radimira Čačića za pomoć oko realizacije spomenutog.

Na sjednici su uručena i javna priznanja kao zahvala za doprinos promicanju imena i ugleda Općine Vinica, kao i za njen gospodarski, društveni, kulturni i svaki drugi razvitak, a ovogodišnja priznanja dodjeljena su KK Vinica, OPG Josip Friščić, AC Mikulan, tvrtki Elektro Bess d.o.o.,Vatrogasnoj zajednici Općine Vinica, DVD Donje Vratno, Ministarstvu unutarnjih poslova, SŠ Arboretum Opeka i OŠ Vinica. Novčanu nagradu od 5.000,00 kn koju Općina Vinica dodjeljuje najuspješnijim studentima, ove je godine primio Marko Hrnčić, student 2. godine Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, čija je prijava bila jedina pristigla koja udovoljava svim kriterijima.

Najviše priznanje, povelja počasnog građanina Općine Vinica, dodjeljeno je i uručeno generalu Mladenu Markaču za sveukupne zasluge, djelovanje i postupke koji su pridonijeli promicanju i značaju obrane Republike Hrvatske i Domovinskog rata.

General Markač, primivši povelju zahvalio je na dodjeljenom priznanju i između ostalog istaknuo da je Domovina oslobođena zajedničkim snagama, a isto tako samo zajedničkim snagama može se ostvariti i razvitak općine, županije i cijele države.

Osim generala Markača prisutnima su se obratili i Radimir Čačić, župan Varaždinske županije i Anđelko Stričak, zastupnik i osobni izaslanik premjera Andreja Plenkovića, koji su izrazili zadovoljsvo napretkom Općine Vinica i realiziranim projektima i uputili želju u nastavak dobre suradnje Općine Vinica, Varaždinske županije i Vlade RH te obećali pomoć u ostvarenju budućih projekata.

Za prigodni, kratki umjetnički program tijekom svečane sjednice bili su zaslužni zbor i recitatorska grupa OŠ Vinica, vokalna sekcija KUD-a Vinica ŽVS Leluja i Gabriela Hrženjak.