OTVORENA IZLOŽBA VINA VINEA VINICA 2018.

Napisala on Sub, 03/03/2018 - 19:03,

Danas je u prostorijama Općine Vinica  otvorena  već  tradicionalna, 18. po redu izložba vina Vinea  2018.

Na ovogodišnjoj izložbi izloženo je i ocijenjeno ukupno 294 uzoraka vina iz Varaždinske i Međimurske županije te iz Republike Slovenije od čega su čak 254 vina osvojila odličje.

Od odlikovanih vina 49 vina dobilo je zlatnu diplomu, 153 srebrnu, 53 vina broncu i 2 vina priznanje, a šampion je vino sorte Solaris, berba 2017. upravo iz Viničkog vinogorja.

Nakon himne „Lijepa naša“ u izvođenju ŽVS Leluja okupljenima se obratio predsjednik Udruge Vinea Vinica, g. Stjepan Kovačić koji se ukratko osvrnuo na rad i djelovanje Udruge  te zahvalio svima koji su doprinijeli da se ova izložba vina održi kao i svim izlagačima koji su dali svoja vina na ocjenjivanje.

 Sve pripreme za ovu izložbu kvalitetno je odradio Organizacijski odbor ovogodišnje izložbe vina na čelu s predsjednikom g. Zvonkom Rožmarić , jednim od inicijatora osnivanja Udruge vinogradara koji je spomenuo da izložba vina u Vinici, po velikom broju zaprimljenih uzoraka svake godine, spada u konkurenciju jakih i priznatih izložbi u Republici Hrvatskoj.

Osvrt  na  zaprimljene uzorke vina dala je predsjednica Ocjenjivačke komisije gđa Marija  Kušćar čiji je zaključak da je usprkos problemima koji su zatekli vinogradare prošle godine, među kojima je posebno istaknula  klimatske promjene i bolesti, većina vinara svojim znanjem, marljivim radom i trudom uspjela proizvesti kvalitetna vina.

Općina Vinica, kao jedan od pokrovitelja i organizatora Izložbe Vina od samog početka podržava i potpomaže rad Udruge vinogradara, a prema riječima načelnika Općine g. Marijana Kostanjevca koji s ponosom ističe da su vina Viničkog vinogorja od davnina poznata kao kvalitetna, usprkos problemima s kojima se vinogradari bore pokazuju znanje i nastojanje da se brend viničkih vina nastavi. Načelnik je između ostalog čestitao svim nagrađenim vinogradarima na osvojenim odličjima i priznanjima te zahvalio svima koji su sudjelovali organizaciji Izložbe te posebno pozdravio visoke dužnosnike i uvažene goste ove izložbe kao i sve vinogradare, vinogradarke i mnogobrojne mještane koji su se okupili povodom održavanja Izložbe.

Ovogodišnja izložba vina održana je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Varaždinske županije pa su  izložbi  prisustvovali uvaženi dužnosnici , među njima g. Anđelko Stričak,saborski zastupnik, g. Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i osobni izaslanik ministra poljoprivrede g. Tolušića, g. Alen Runac, predsjednik Skupštine Varaždinske županije, g. Radimir Čačić, župan Varaždinske županije koji  se također obratio prisutnima na ovoj izložbi.

Sve prisutne  pozdravio je i g. Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu  poljoprivrede.

Među ostalim gostima bili su  načelnici i  prestavnici susjednih općina D. Voća, Maruševec, Vidovec, Cestica, Sračinec i Petrijanec, prečasni Valent Posavec, predsjednik Općinskog Vijeća Općine Vinica g.Marijan Mihalić, zamjenica načelnika i v.d. ravnateljica OŠ Vinica gđa Mirjana Jambriško kao i predstavnici sponzora i donatora ovogodišnje izložbe.

Cijelu izložbu, osim spomenutih ŽVS Leluja, prigodnim kulturno umjetničkim programom upotpunili su učenici osnovne škole Vinica pod vodstvom  učiteljica Gordane Kos Kolar, Marijane Majhen i Nade Sagradžija-Sikirica.

Udruga vinogradara Vinea uspješno surađuje sa SŠ Arboretum Opeka čiji su učenici pod vodstvom prof. Vesne Šipek aktivno bili uključeni u organizaciji, od sudjelovanja kod ocjenjivanja do lijepo uređenog prostora održavanja izložbe. Veziljska sekcija KUD-a Vinica i Školska zadruga Vrčeki  obogatili su Izložbu svojim  ručnim radovima i rukotvorinama  koje nisu zaobišli znatiželjni pogledi okupljenih sudionika.

Nakon službenog otvaranja i razgledavanja izložbe   okupljeni gosti  i vinogradari  izložbu imali su priliku degustirati   nagrađena vina, uz  prigodne zvuke   „Zagorskih  veseljaka“.