Dašak tradicije u Dječjem vrtiću Vinica

OBJAVLJENO 19.10.2022.  |  AUTOR: Općina Vinica

Jedna od niza aktivnosti vezanih uz Dane kruha koji se ovaj tjedan odvijaju u Dječjem vrtiću Vinica bili je posjeta viničkoj etno kući u Marčanu gdje su djeca osjetila kako je lijepo oživjeti tradiciju.

Taj djelić prošlosti uprizorile su im odgojiteljica Anica Matijašec i zamjenica ravnateljice Ksenija Humek u tradicionalnoj viničkoj nošnji, uz priču kako se živjelo nekad. Upoznali su stare predmete, njihove nazive( strugajka, žetarka, balažice, žrvi, sita, rifle…) i namjenu.

Glavni dio obilaska bio je prerada žita u brašno, priprema tijesta za kruh, te njegovo pečenje u starinskom šporhetu.  Ispečeni kruh su djeca u slast pojela.

Iako žive sasvim drugačijim načinom života, bili su vidno oduševljeni načinom kako se živjelo nekad, te su to oduševljenje prepričavali drugoj djeci,  a  po povratku u vrtić likovno su se izrazili crtajući predmete, pripremu brašna i kruha.

Načelnik općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec, prof. podržao je ideju odvijanja aktivnosti takve vrste u viničkoj tradicijskoj kući.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.