Održana prezentacija za zainteresirana poljoprivredna gospodarstva

Napisala on Uto, 20/02/2018 - 08:02,

Predstavnik Međunarodne agencije za razvoj d.o.o. iz Varaždina pripremio je u prostorijama Općine Vinica prezentaciju o natječaju koji je objavila Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za zainteresirane nositelje poljoprivrednih domaćinstava s područja općina Vinica i Donja Voća. Aktualni natječaj odnosi se na provedbu podmjere 6.2. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ tipa operacije 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.Predstavnici OPG-ova imali su priliku saznati sve pojedinosti o prihvatljivosti prijavitelja, aktivnostima, troškovima, dokumentaciji te dobiti odgovore na pitanja vezana uz prijavu i provedbu projekata. Visina potpore koja se po korisniku može ostvariti iznosi 375.575,00 kuna, a zahtjev za potporu može se popunjavati i podnositi u sustavu AGRONET-a od 12. ožujka 2018. godine od 12:00 sati do 23. travnja 2018. godine do 12:00 sati. 

Svrha natječaja je prvenstveno stvaranje novih nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, uz održavanje postojeće zaposlenosti ili stvaranje novih radnih mjesta, s ciljem smanjenja depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnih područja.

Ulaganja su moguća u sektor prerade i marketinga ili izravne prodaje proizvoda, sektor pružanja usluga u ruralnim područjima koji može obuhvaćati: usluge u poljoprivrednim, šumarskim i veterinarskim djelatnostima,  usluge u društvenim djelatnostima i intelektualne usluge. Moguće je ulagati i u sektor turizma u ruralnom području te u sektor tradicijskih i umjetničkih obrta.

Prihvatljivi korisnici su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika najmanje jednu godinu prije podnošenja Zahtjeva za potporu, koja pripadaju ekonomskoj veličini iskazanoj u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od najmanje 1.000 eura, u rangu mikro ili malog poduzeća. 

Prezentaciji su bili prisutni i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac te Općine Donja Voća Kruno Jurgec.

U nastavku predavanja prisutni su imali priliku upoznati se s novim promotivnim web portalom Visit Village na kojem će biti moguće predstavljati kompletnu ponudu OPG-ova, od proizvoda do smještaja.