VINIČKI VINOGRADARI PROSLAVILI VINCEKOVO

Napisala on Uto, 23/01/2018 - 09:01,

Jučer, na blagdan Sv. Vinka okupio se velik broj vinogradara u vinogradu kod obitelji Milana Mašića u Viničkoj Pešćenici. Domaćini su se pobrinuli za hranu i piće, a Zagorski veseljaki za dobar štimung prigodnim pjesmama.

 Prije samog obreda blagoslova i rezanja trsa, vinički župnik, prečasni Valent Posavec predvodio je molitvu i ukratko podsjetio na muku i žrtvu koju je  Sv. Vinko podnio za svojeg života, a kojeg kršćani štuju već 2000 godina. Nakon molitve, domaćin Milan Mašić uz pomoć predsjednika Udruge vinogradara „Vinea“ Vinica Stjepana Kovačića, načelnika Općine Vinica Marijana Kostanjevca i ostalih članova Udruge, obrezali su nekoliko trsova koji su za ovu prigodu bili ukrašeni najboljim domaćim kobasicama i špekom. Poslije obrezivanja trsje  se zalilo vinom kako bi  se probudilo i kako bi bolje rodilo ove godine.

Svi prisutni, među kojima su bili i zamjenik župana Tomislav Paljak, slovenski prijatelji vinogradari na čelu s Janezom Krambergerom županom Lenarta i načelnik Općine Donja Voća Krunoslav Jurgec, uživali su još neko vrijeme na imanju Mašićevih, nakon čega su se  preselili u dvoranu općinske zgrade u Vinici, gdje su druženje povodom Vincekova nastavili uz grah, gemište i pjesmu.