U Općini održano predavanje o bespovratnim potporama u poljoprivredi

Napisala on Čet, 18/01/2018 - 08:01,

U suradnji Općine Vinica i Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, jučer je prostorijama Općine održano prvo u nizu predavanja kojima je cilj informirati poljoprivrednike o mogućnostima ostvarivanja bespovratnih potpora u poljoprivrednoj proizvodnji u Varaždinskoj županiji. Na početku predavanja , okupljene je poljoprivrednike pozdravio načelnik Marijan Kostanjevac te ih upoznao sa svih 7 mjera iz Programa potpora u poljoprivredi na području Općine Vinica za razdoblje 2017.do 2019. godine, a o kojima sve dodatne informacije poljoprivrednici mogu dobiti u Općini. U nastavku je  g. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije upoznao prisutne sa potporama male vrijednosti koje poljoprivrednicima dodjeljuje županija. Tako će Županija i u tekućoj godini do iskorištenja planiranih sredstava, nastaviti sa potporama za okrupnjavanje ( 3.500,00 kn/ha) te za povećanje poljoprivrednog zemljišta (2.500,00 kn /ha) , analizu poljoprivrednog zemljišta (do 15 analiza godišnje u 100% iznosu) , za podizanje trajnih nasada, osim vinograda (do 25 % nabavne vrijednosti odnosno maksimalno 15.000,00 kn ), za navodnjavanje i zaštitne mreže te za izgradnju ili rekonstrukciju plastenika i staklenika - do 25% nabavne vrijednosti odnosno maksimalno do 25.000,00 kn, za ekološku proizvodnju trošak nadzora u 100% iznosu te potpore za nabavu stoke i opreme te za sufinanciranje rada zadruga. Nadalje, kako je naglasio g. Vincek, Varaždinska županija od ove godine uvodi i 2 nove mjere koje bi trebale olakšati poljoprivrednu proizvodnju :

  1. 1.„Potpora za proljetnu sjetvu“ koja uključuje mogućnost financiranja sjetve kroz otvorene povoljne kreditne linije za koje je jamac ili Varaždinska županija ili GARA , a riječ je o kratkoročnim kreditnim linijama s kamatom od 3-5 %.
  2. 2.„Održiva poljoprivredna proizvodnja“ koja se dodjeljuje po ha, ovisno o kulturi, a intenzitet potpore dodjeljuje se u 100% iznosu ili maksimalno do 18.000,00 kn.

Prisutni poljoprivrednici imali su više pitanja na koja su u nastavku predavanja imali mogućnost dobiti odgovore., a pročelnik g. Vincek pozvao je sve poljoprivrednike da se u slučaju bilo kakvih pitanja i nedoumica vezanih uz bespovratne potpore slobodno jave u Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj. Poljoprivrednike su  interesirale i  mogućnosti osiguranja u poljoprivredi, osobito ugovaranje EU police osiguranja.