ODRŽANE ETNOTOUR RADIONICE „RADOST ADVENTA“ I „NARODNA NOŠNJA VINIČKOG KRAJA“

Napisala on Sub, 16/12/2017 - 17:12,

U sklopu projekta  "DETOX- Ruralna detoksikacija upoznavanjem kulturne baštine" koji se odvija unutar programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija Hrvatska 2014-2020,  a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj danas su u Viničkoj tradicijskoj kući održane dvije Etnotour  radionice.

U prvoj radionici pod nazivom „Veselje adventa“  posjetitelji su imali prilike naučiti i podsjetiti se koji su se kolači  pekli u viničkom kraju  pred Božić, u vrijeme adventa. Gospođa Anica Hrnčić nesebično je pokazala nastanak „Kolednog kruha“ , salenjaka i drugih božićnih kolača i to sve od pripreme i obrađivanja tijesta do pečenja u starinskoj zidanoj peći koja je dio Viničke tradicijske kuće. Mnogi posjetitelji i sami su se ukušali u miješenju i valjanju tijesta i tako aktivno sudjelovali u radionici. U tom  dijelu posebno su se istaknuli učenici Srednje škole Arboretum Opeka sa profesoricom Andrijanom Kušinec i učenici Osnovne škole Vinica s profesoricom Marijom Županić i v.d. ravnateljicom i zamjenicom načelnika Mirjanom Jambriški, a pomagala im je i Sanja Krajnc, vijećnica Općinskog Vijeća Vinice. 

Druga radionica odnosila se na predstavljanje narodne nošnje viničkog kraja.  Njezine specifičnosti, djelove, detalje, materijale izrade i ostale zanimljivosti vezane uz viničku narodnu nošnju pojasnila je prof. Marija Županić, a slaganje- remanja i čuvanja nošnje pokazala je Renata Verbič, članica KUD-a Vinica.

Da je danas u Viničkoj tradicijskoj kući bilo zanimljivo i poučno pokazuje velik broj posjetitelja i sudionika  koji su s velikim zanimanjem i interesom pratili obje radionice. Za neke je to bila prilika da nauče, a neki su se ovim radionicama prisjetili svojeg djetinjstva, posebno predstavnici viničkih umirovljenika, KUD-a Vinica i predstavnice ŽVS Leluja.

Osim ranije spomenutih, radionice su posjetili i gosti, predstavnici projektnih partnera Gradskog muzeja Varaždin i Općine Donja Voća, a objema radionicama prisustvovao je i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Glavni cilj ovih radionica bio je da se posjetitelje upozna sa narodnom nošnjom viničkog kraja kao i  da se  adventski tradicionalni kolači i umijeće njihove izrade prenosi dalje, što je s velikim brojem uključenih sudionika i prisutnih posjetitelja svakako i ostvareno.