Martinje-krštenje mošta u Vinici

Napisala on Pon, 13/11/2017 - 10:11,

U Općini Vinica tradicionalno se obilježava blagdan sv. Martina, zaštitnika vinara i vinogradara pa je tako u nedjelju, 12.11.2017. održano Martinje-krštenje mošta u Vinici, ove godine 11. puta za redom.

Kao i ranijih godina Martinje se održalo pod okrilljem i u organizaciji Općine Vinica i viničkih udruga koje se financiraju iz općinskog proračuna, a koje su bile zadužene za pripremu dovoljnih količina hrane, kolača i vina. Da je ovo zajedničko obilježavanje „Viničkog Martinja“ postalo poznato i ove je godine dokazalo okupljeno mnoštvo mještana i posjetitelja općine.

Prije same ceremonije krštenja mošta sve prisutne je pozdravio načelnik Općine Marijan Kostanjevac i zahvalio svim udrugama što su se uključile i pomogle da se održi ovogodišnje Martinje te svim posjetiteljima zaželio ugodno druženje uz uživanje u pripremljenim delicijama i mladom vinu.

Martinje ne može proći bez biskupa i obreda krštenja mošta koje su za ovu prigodu upriličili članovi KUD-a Vinica, a ove godine biskupu je u ceromoniji uz litanije i špelancije pomogla“ moštekova kuma“ Mirjana Jambriško, zamjenica načelnika Općine Vinica.

Do završetka krštenja mošta mirisi koji su se širili iz prostora ispred dvorane Općine već su ozbiljno probudili nepce i mamili posjetitelje po porcije pripremljenih delicija koje su spremili članovi udruga. Za gulaš su se i ove godine pobrinuli lovci iz Lovačke udruge „Opeka“, branitelji UDVDR-a Vinica pripremili su grah sa špekom i kobasicama, ribiči iz ŠRK Vinica pohvalili su se spremljenim fišom, članovi KK Vinica i NK Vinica iskazali su se odličnom kotlovinom, a Udruga za šport i rekreaciju „Kapla“ i ove je godine preuzela obvezu pripreme „krumpira v lončeku“. Vatrogasci DVD-a Vinica prisutne su impresionirali spremanjem pečenih jaja na luku s kobasicama i špekom u velikoj tavi, a članovi DVD-a Gornje Ladanje i DVD-a Donje Vratno bili su zaduženi za pečenje kestena koje su prikupili djelatnici Općine Vinica zaposleni u sklopu programa javnih radova. Sve je to trebalo dobro „navlažiti“ moštom i vinom koje su kao i svake godine osigurali članovi Udruge vinogradara „Vinea“. Vrijedne ruke žena uključenih u rad Udruge umirovljenika, Čuvarica starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja koje su za ovu prigodu došle u narodnim nošnjama te članica Zajednice žena „Katarina Zrinski“ pridonjele su ovoj manifestaciji spremljenim orehnjačama, makovnjačama, zlevkama, klipićima i drugim kolačima kojima su se mogli zasladiti svi prisutni.

Cijela ponuda i ove je godine bila obogačena ručnim radovima koje su izradile „Fijolice“ veziljska sekcija KUD-a Vinica i rukotvorinama učenika i učiteljica Učeničke zadruge OŠ „Vrčeki“.

Za dobro Martinjsko raspoloženje osim fine hrane i pića svakako je bitna i dobra glazba za koju su se pobrinuli tamburaši KUD-a Vinica, a članice ŽVS Leluja već su tradicionalno okupljene oduševile svojim izvedbama.

Uz ovako dobru ponudu zagarantirana je bila i dobra zabava pa je druženje Viničanaca i posjetitelja povodom ovogodišnjeg „Viničkog Martinja“ potrajalo do kasnih večernjih sati.