Izjava o pristupačnosti

Izjava o prostupačnosti

Na temelju članka 9. Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora (Narodne novine, broj 17/19) Općina Vinica objavljuje

IZJAVU O PRISTUPAČNOSTI

Općina kontinuirano implementira mjere i poduzima prikladne postupke kako bi svoju službenu internetsku stranicu i sadržaje na njoj učinila pristupačnom u skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora (Narodne novine, broj 17/19; u daljnjem tekstu Zakon) kojim se u hrvatsko zakonodavstvo preuzima Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016. o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora. Ova Izjava o pristupačnosti primjenjuje se na internetske stranice Općine Vinica (https://www.vinica.hr).

IZJAVU O PRISTUPAČNOSTI

Općina Vinica kontinuirano implementira mjere i poduzima prikladne postupke kako bi svoju službenu internetsku stranicu i sadržaje na njoj učinila pristupačnom u skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora (Narodne novine, broj 17/19; u daljnjem tekstu Zakon) kojim se u hrvatsko zakonodavstvo preuzima Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016. o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora. Ova Izjava o pristupačnosti primjenjuje se na internetske stranice Općine Vinica (https://www.vinica.hr).

Ova Izjava o pristupačnosti odnosi se na mrežnu stranicu (https://www.vinica.hr).

STUPANJ USKLAĐENOSTI

Internetska stranica Općine Vinica djelomično je usklađena je s odredbama Zakona te Smjernicama CARNETa za osiguravanje digitalne pristupačnosti. U nastavku se donosi pregled neusklađenog sadržaja te objašnjenja za dijelove internetske stranice koji nisu usklađeni sa Zakonom i Smjernicama.

Mrežno sjedište (https://www.vinica.hr) djelomično je usklađeno sa Zakonom zbog neusklađenosti koje su navedene u nastavku.

Općina Vinica nastoji što bolje prilagoditi sadržaje i oblik mrežne stranice kako osobe s invaliditetom ne bi imale nikakvih prepreka u interakciji ili pristupu digitalnom sadržaju. Digitalne informacije i usluge su pristupačne kada ih svi ljudi mogu lako opažati i razumjeti, uključujući i osobe koje imaju vizualne, slušne, motoričke ili kognitivne poteškoće.

1. Nepristupačni sadržaj

  • nazivi pojedinih poveznica trebali bi konkretnije specificirati sadržaj koji se iza njih nalazi
  • neki od PDF dokumenata nisu čitljivi čitačima ekrana jer su ponuđeni u slikovnom obliku koji čitači ekrana ne mogu pročitati
  • Mrežna stranica https://www.vinica.hr većim je dijelom usklađena sa Zakonom o pristupačnosti, a iznimke od usklađenosti očituju se u sljedećem:
  • neke slike sadrže tekst, pa ih čitači ekrana ne mogu pročitati
  • nazivi pojedinih poveznica trebali bi konkretnije specificirati sadržaj koji se iza njih nalazi
  • audio i video sadržajima nedostaju titlovi

2. Nerazmjerno opterećenje

  • Za neusklađenosti navedene pod točkom 1. Vinica se privremeno poziva na iznimku zbog nerazmjernog opterećenja u smislu članka 8. Zakona.

3. Sadržaj nije unutar opsega Zakona

  • U skladu s člankom 3. Zakona Općina Vinica smatra arhivskim sadržajem niže navedene datoteke te su one izuzete od primjene Zakona:
  • pojedine .pdf datoteke objavljene prije 23. rujna 2018.
  • prethodno snimljene medijske sadržaje u obliku audiozapisa, videozapisa, audio i videozapisa, audio i/ili videozapisa kombiniranih s interakcijom, objavljene prije 23. rujna 2020.

Općina Vinica radi na uklanjanju uočenih neusklađenosti. 

Stupanj usklađenosti

Mrežno sjedište (https://www.vinica.hr) djelomično je usklađeno sa Zakonom zbog neusklađenosti koje su navedene u nastavku.

Povratne informacije i podaci za kontakt

Ukoliko vam je potrebna pomoć u bilo kojem dijelu internetske stranice (https://www.vinica.hr) ili žele prijaviti problem s pristupačnošću kontaktirajte nas putem elektroničke pošte na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na (042) 722-233

Postupak praćenja provedbe propisa

Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske je tijelo nadležno za praćenje usklađenosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora sa zahtjevima pristupačnosti kao i za nadzor nad provedbom Zakona.

U slučaju nezadovoljavajućih odgovora na obavijest ili zahtjev za povratne informacije o pristupačnosti ovih mrežnih stranica, korisnici se mogu obratiti

Povjereniku za informiranje putem elektroničke pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova Izjava pripremljena je dana 20. rujna 2020., a zadnji put revidirana 7. lipnja 2022. Za pripremu ove Izjave korištena je metoda procjene koju je proveo vanjski suradnik.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.