Mještani općine Vinica 11. put u Jarmini

Napisala on Pon, 06/11/2017 - 09:11,

U organizaciji Općine Vinica,  udruge branitelja UDVDR-a Klub Vinica i Košarkaškog kluba Vinica, u subotu 4. studenog, 130 mještana Općine Vinica posjetilo je Jarminu, mjesto pogibije  hrvatskog viteza Mladena Kasuna kako bi odali počast njemu i njegovima suborcima koji su  položili svoje mlade živote na oltar domovine.Prisjetimo se, Mladen je kao pripadnik specijalne postrojbe Policijske uprave Varaždinske „Roda“ , zajedno sa svojim prijateljima, poginuo 9. studenog 1991. prilikom proboja u  Vukovar.

Sve naše hodoćasnike kao i uvijek dosad dočekali su načelnik Općine Jarmina Andrija Draganić, branitelji Jarmine i ostali, koji su naše Viničance lijepo počastili.

Kod spomen obilježja, nakon odsvirane i otpjevane himne s kojom je odana počast domovini, a koju su odsvirali  članovi  Puhačkog orkestra Vinica, svim prisutnima obratio se domaćin, načelnik Općine Jarmina koji je u svojem govoru zahvalio svima koji su branili Jarminu od srbočetnika i JNA te se zahvalio   majci poginulog Mladena gospođi Ankici Kasun, ali i svima ostalima koji već 11 godina za redom dolaze u Jarminu gdje se je branila i obranila naša domovina Hrvatska.

Nakon domaćina okupljenima se obratio i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac koji je u svojem govoru istaknuo važnost žrtve koju su podnijeli svi naši branitelji ne samo u Jarmini već i na svim drugim ratištima diljem Lijepe naše. Vinički načelnik posebno je naglasio značaj naših branitelja koji su s vjerom u Boga i sa krunicom oko vrata stali nasuprot agresora i neprijatelja koji su bili najmanje 10 puta jači.  - Mi danas odajemo počast našem prijatelju i sumještaninu, hrvatskom vitezu Mladenu koji je svoj mladi život položio na oltar domovine prije 26 godina.  Danas se ne cijeni i ne vrednuje značaj i uloga branitelja jer  o njima ne uče niti osnovno niti srednjoškolski učenici, što je nedopustio ali i opasno, istaknuo je načelnik u svojem govoru.

Prisutnima se obratio i domaći župnik Ivan Bešlić  te uz  prigodnu molitvu kod spomen obilježja izrazio zahvalu  na obrani države. Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća najprije od strane Mladenove majke i obitelji, cvijeće su položili i načelnik u ime Općine, vinički branitelji, članovi KK Vinica te   ostal mještanii. U župnoj crkvi u Jarmini održana je sv. misa koju je predvodio vinički župnik,  prečasni Valent Posavec, u prisustvu domaćeg  župnika. U misnom slavlju svoj doprinos dali su članovi Puhačkog orkestara Vinica, predvođeni prof. Navojem i članovi  crkvenog zbora  Sv. Cecilija, predvođeni prof. Dragicom Bedenik-Boltek.

Nakon sv. mise organiziran je posjet  spomen groblju u Vukovaru i  spomeniku ispred stare bolnice u Vukovaru podignutom u znak sjećanja svim policajcima poginulim u Vukovaru.

- Ovo je bilo jedno u nizu zahvalnih hodočašća našem Mladenu i svim njegovim prijateljima, zato zahvaljujem najprije Mladenovoj majci, gospođi Ankici Kasun i obitelji te svima koji su u tome sudjelovali i tako odali  počast onima koji su zaslužni da smo mi svoj na svome, izjavio je načelnik Marijan Kostanjevac.