Slijedeće nedjelje - Viničko Martinje

Napisala on Pet, 03/11/2017 - 09:11,

 Područje Općine Vinica krase brojni vinogradi i kvalitetna vina. Stoga je uobičajeno obilježavanje svih blagdana povezanih sa vinogradarstvom i vinarstvom od kojih je vinogradarima svakako najdraži blagdan sv. Martina.

 Kako bi se dostojno obilježio ovaj blagdan, a sve u cilju očuvanja tradicije i oživljavanja običaja, pod okriljem Općine Vinica i ove se godine, po 11. puta, organizira manifestacija „Martinje – krštenje mošta u Vinici“.        

Kao i ranijih godina, u organizaciju Martinja uključene su sve viničke udruge koje se financiraju iz općinskog proračuna i svaka od njih će se predstaviti svojom ponudom. Vinogradari uključeni u udrugu „Vinea“ preuzeli su obvezu osiguranja dovoljnih količine mošta i vina, članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vinice, Gornjeg Ladanja i Donjeg Vratna zaduženi su za pečenje kestena. Vrijedne ruke žena uključenih u rad Udruge umirovljenika, Čuvarice starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja koje već tradicionalno dolaze u svojim svečanim narodnim nošnjama, te članice Zajednice žena „Katarina Zrinski“ godinama pridonose ovoj manifestaciji slatkim iznenađenjem pa će se i ove godine pobrinuti za orehnjače, makovnjače, zlevke, klipići, kiflice i sl.

Branitelji iz UDVDR-a Klub Vinica ove godine pripremaju grah sa špekom i kobasicama, ribiči iz ŠRK Vinica okušati će se u pripremanju fiš paprikaša , a lovci iz Lovačke udruge „Opeka“ zaduženi su za gulaš.      

Kotlovinu će pripremati članovi NK „Vinica“ i KK „Vinica“ “ , a Udruga za šport i rekreaciju „Kapla“ preuzela je obvezu pripreme „krumpira v lončeku“.

 Osim toga svi posjetitelji moći će razgledati prodajnu izložbu rukotvorina koje su izradile članice veziljske sekcije KUD-a Vinica “Fijolica“, djeca iz Dječjeg vrtića „Sreća“ te učenici - članovi školske zadruge „Vrčeki“.  

 Za odgovoran posao „krštenja mošta u vino“ i razne špelancije te za dobro raspoloženje zaduženi su članovi KUD –a Vinica i ŽVS „Leluja“ . Stoga organizatori pozivaju sve zainteresirane da u nedjelju, 12. studenog, svakako posjete Vinicu kako bi mogli uživati u bogatoj gastroponudi te zabavi koja počinje od 14,00 sati.

 Opcina-Martinje-2017-v3